Všimli jste si, že většina z nás rovnou v obchodě otrhá zelené listy a slavnostně si odnáší jen červené kuličky? To je velká chyba, v ředkvičkové nati se skrývá spoustu cenných živin. Přestaňte sami sebe okrádat a naučte se je zužitkovat.
Nať z ředkviček má jemně kořeněnou a zemitou chuť, je zajímavým doplňkem zeleninových salátů, nebo ji můžete přidat do toustu či spařit jako špenát a použít jako přílohu k hlavnímu jídlu. Fantazii se meze nekladou. Příště, než ji vyhodíte, zkuste ji dát nejprve šanci.
Co obsahuje?
Nať z ředkviček jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, obsahuje ho až 6krát více než samotné ředkvičky. V zelených listech se také nachází vysoká koncentrace vitaminu A a B6, hořčíku, fosforu a železa. Dále obsahují cenné antioxidanty, draslík a kyselinu listovou.
Poznejte všechno, co vám může dát, a příště už nať z ředkviček nevyhodíte.
Pro štíhlý pas
Ředkvičky jsou samy o sobě skvělou zeleninou při redukční dietě, tak proč vyhazovat jejich nať, která je bohatá na vlákninu a spoustu cenných živin? Při přípravě zeleninového salátu příště zužitkujte i listy, vláknina vás zasytí na delší dobu, takže se vyhnete vlčímu hladu a přejídání.
Napomáhá trávení
Nať obsahuje mimo jiné i poměrně velké množství vlákniny, která je potřebná pro správnou funkci střev. Vláknina stimuluje peristaltický pohyb a tím eliminuje riziko zácpy, přispívá k lepší absorpci živin a hraje klíčovou roli v prevenci gastrointestinálních onemocnění.
Snižuje cholesterol
Vysoká hladina draslíku, železa, vitaminu C a vlákniny, která je obsažená v nati ředkviček, může pomoci posílit srdce hned mnoha způsoby, od snížení krevního tlaku a zlepšení oběhu až k hojení a opravě poškozených cév a tepen. Také přispívá k celkovému snížení hladiny cholesterolu, čímž se snižuje riziko vzniku aterosklerózy, srdečního záchvatu a mrtvice.
Zvyšuje imunitu
Jak již bylo řečeno, ředkvičková nať obsahuje několikanásobně více vitaminu C než samotné ředkvičky. Vitamin C je potřebný pro správnou obranyschopnost těla. Tak proč ho nezískat tímto snadný způsobem?
Detoxikuje tělo
Zelená nať je známa tím, že detoxikuje tělo stimulováním močení a zlepšením funkce jater. Tím, že pomáhá tělu účinněji odfiltrovat toxiny z krve, tyto listy dále eliminují oxidační stres a chrání naše tělo před celou řadou onemocnění.
Reguluje hladinu cukru v krvi
Jedním z největších přínosů potravin s vysokým obsahem vlákniny je vliv, který má na hladinu cukru v krvi. Vláknina je schopna regulovat uvolňování inzulinu a glukózy v těle, což je velmi důležité u diabetických pacientů, kteří trpí kolísáním cukru v krvi.
Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com
Sledujte nás na sociálních sítích: