V posledních letech je u nás velmi oblíbená takzvaná šalotka a v našich domácnostech se pěkně zabydlela. Ačkoli ji většina z nás považuje za druh cibule, ve skutečnosti patří do rodu česneku a též se někdy nazývá česnek askalonský, množilka nebo ošlejch. Přesto je šalotka velmi oblíbenou náhražkou právě cibule, pro svou jemnější chuť, a navíc je velmi prospěšná pro naše zdraví. Tak co, máte šalotku vždy po ruce?
Šalotka nabízí zajímavou kulinářskou chuť, může být používána jak v syrovém stavu, tak i při vaření. Je ceněná nejen pro svoji jedinečnou chuť a dostupnost, ale také pro pro svou významnou výživovou hodnotu. Ta ve skutečnosti mnohem převyšuje běžné druhy cibulí a v některých ohledech i česnek.
Co obsahuje?
Šalotka je bohatá na flavonoidy a polyfenolové sloučeniny, které jsou ve skutečnosti zde obsažené ve vyšších množstvích než v cibuli a česneku. Navíc obsahuje také vlákninu, bílkoviny, vitamin C, draslík, foláty, vitamin A, vitamin B6 a mangan. Díky svému působivému složení příznivě působí na lidské zdraví.
Silný antioxidant
Mezi velké výhody šalotky patří vysoký a různorodý obsah antioxidačních sloučenin, včetně kvercetinu, kaempferolu a různých antioxidantů. Tyto antioxidanty se uvolňují, když je narušena buněčná plocha, což se děje právě při krájení nebo drcení, podobně jako u česneku. Když jsou tyto antioxidanty uvolněny, tvoří další cennou sloučeninu zvanou alicin. Ta potom přispívá ke snížení buněčné mutace a preventivně chrání před rakovinným bujením.
Zlepšuje krevní oběh a zrychluje metabolismus
Obsah minerálů v šalotce je typicky vyšší než u cibule, včetně minerálů jako je železo, měď a draslík. Železo a měď zlepšují krevní oběh v těle stimulací produkce červených krvinek. S větším množstvími červených krvinek se krevní oběh zvyšuje, přináší více kyslíku do důležitých oblastí těla a zvyšuje tak celkovou energii, vitalitu, přispívá k regeneraci buněk, hojení a urychluje metabolismus.
Snižuje hladinu cholesterolu
Sloučenina alicin je přímo spojena s regulací hladiny cholesterolu v těle. Allicin skutečně inhibuje jaterní enzymy, které regulují produkci cholesterolu. Snížením celkové hladiny cholesterolu v těle může šalotka preventivně působit proti ateroskleróze, koronárním srdečním onemocněním, infarktu a mrtvici.
Reguluje krevní tlak
Kombinace draslíku, známého vazodilatačního činidla a působení alicinu, který uvolňuje oxid dusnatý v těle, tak hraje významnou roli při regulaci krevního tlaku, respektive k jeho snížení. Draslík, jako vazodilátor uvolňuje stěny krevních cév a umožňuje volnější tok krve. Díky tomu preventivně působí proti krevním sraženinám a zátěži kardiovaskulárního systému.
Reguluje hladinu cukru v krvi
Šalotka obsahuje dvě cenné fytochemické sloučeniny, které působí, mají přirozené antidiabetické vlastnosti, což znamená, že pomáhají regulovat hladinu krevního cukru v těle. To může být velmi užitečné pro diabetiky, kteří potřebují udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou.
Pro dobrou náladu
Různé minerály a vitaminy nalezené v šalotce, včetně pyridoxinu, mohou pomoci stimulovat uvolňování GABA (kyseliny gama-aminomáselné) v mozku, což je velmi důležité pro udržení nízké hladiny stresových hormonů v těle. Pokud chcete snížit stres nebo uvolnit svou mysl, šalotka vám může poskytnout rychlou podporu GABA. Dále se v šalotce vyskytuje kyselina listová, která také může pomoci mentální a emocionální rovnováze, protože se podílí na regulaci hormonálních a enzymatických reakcí v mozku.
Sledujte nás na sociálních sítích: