Bylinkáři v posledních dnech berou louky a lesy útokem. Po prvních jarních bylinkách je pochopitelně poptávka. Která rostlinka především plní proutěné košíky? Mladá kopřiva! Jestli jste i vy přinesli pár kousků, zužitkujte je na polévku. Jak zapůsobí na vaše zdraví?
Kopřiva pálí, o tom není pochyb. Její „ochranné chlupy“ do pokožky uvolňují chemickou směs (kyselinu mravenčí), která vyvolává pocit pálení trvající několik minut nebo klidně celý den. Na druhou stranu, když se kopřivy spaří, uvaří či podusí, není čeho se bát. Jen se rozhlédněte v okolí nějakého čistého místa, vidíte litry a litry výborné polévky? Pro rodinu vám stačí nasbírat 4 až 6 šálků volně rostoucích listů. K tomu si přičtěte ½ lžíce řepkového oleje, 1 nasekanou cibuli, 2 stroužky česneku, 4 střední brambory nakrájené na malé kostičky, zhruba 5 šálků vody nebo vývaru, sůl a pepř na dochucení, popřípadě trochu kopru a 150 ml mléka na zjemnění.
Do košíku a z košíku
S pryžovými nebo latexovými rukavicemi natrhejte, umyjte a opláchněte kopřivu (někde mimo průmyslovou zónu). Oddělte listy od stonků a obojí si nechte při ruce. V hrnci osmahněte cibulku (nechte zesklovatět zhruba po dobu dvou minut). Přidejte vodu, česnek a brambory, vařte 5 minut a průběžně míchejte. Poté přidejte nadrobno nakrájené stonky kopřivy, přiveďte k varu a polévku nechte „
bublat“ ještě 10 minut. Pak vhoďte i kopřivové listy. Společně povařte ještě pár minut, hrnec odstavte z plotny a použijte ponorný mixér. Dochuťte kořením, popřípadě další bylinkou, například mátou.
Zdraví v každé porci
Kopřivová polévka je bohatá na vitaminy A, C, D, K, železo, vápník a bílkovinu. Pokud vám chutná špenát, budete ji milovat! Tato úžasná rostlina má diuretické vlastnosti, které pomáhají odstranit z těla odpadní produkty, zejména přebytečnou kyselinu. Proto je skvělá na artritidu, dnu, jako čistič krve a tonikum.
Díky zmíněnému obsahu železa, vápníku, ale také draslíku, fosforu, oxidu křemičitého a chlorofylu se považuje za superpotravinu vhodnou pro všechny druhy nemocí, zejména anémii a respirační problémy. Stimuluje také lymfatický systém, může zlepšit účinnost absorpce živin ve střevě, stimuluje produkci mléka a laktaci u maminek. Kombinace vysokého obsahu vitaminu C a železa je ideální pro podporu tvorby červených krvinek. To vše za trochu času při sběru a něco málo kuchyňských surovin. Necháte se zlákat?
Sledujte nás na sociálních sítích: