Jestli rádi experimentujete s exotickou kuchyní, můžete se při přípravě jídla setkat s přírodním palmovým cukrem. Čím ho nahradit, když zrovna tuhle ingredienci postrádáte? Díky několika zástupcům svůj pokrm zachráníte!
Přírodní palmový cukr je 100 % nerafinované sladidlo s nízkým glykemickým indexem (42). V indické kuchyni je používán zejména do dezertů, sladkostí, ale i omáček a kari. Vyžaduje ho nějaký recept, ale vy ho nemáte po ruce? Nevadí. Poradíte si i bez něj.
Nejlepší náhražky palmového cukru. U čeho to začíná?
Tmavě hnědý cukr je nejbližší a nejdůvěryhodnější dublér přírodního palmového cukru. Jsou totiž něco jako bratři. Jeden šálek „palmáku“ může být nahrazen 1,5 hrníčku tmavě hnědého cukru. Nikdo nic nepozná!
Přírodní třtinový cukr Muscovado
Muscovado cukr je sladká náhrada cukru palmového, neboť je vyroben z rafinovaného nebo nerafinovaného cukru obsahujícího melasu. K dispozici je v tmavých a lehkých formách.
Třtinový cukr Demerara
Kvalitní třtinový cukr původem z Kolumbie s vysokým obsahem melasy je sladší a má nezaměnitelnou přírodní vůni. Receptům dodává křupavou strukturu, uplatňuje se v nápojích, jako je čaj a káva. Skvěle však doladí i dezerty. S dávkováním opatrně. Přidávejte ho po troškách a ochutnávejte.
Třtinový cukr Piloncillo
Na rozdíl od hnědého cukru, který se vyrábí barvením rafinovaného bílého cukru s melasou, piloncillo je čistý třtinový cukr bez přísad. Říká se mu také „panela“, a platí za vhodnou náhražku přírodního palmového cukru.
Melasa
Pokud váš recept vyžaduje tmavou barvu, lze do něj použít i melasu, jejíž bohatá chuť pokrm jistě vylepší. I v tomto případě by však melasy mělo být spíš méně než více.
Agávový sirup
Záchranné lano při vaření podá také agávový sirup, který se mnohdy využívá při přípravě mnoha exotických koktejlů – bez kompromisů chuti.
Javorový sirup
Káva, čaj, ovesné vločky, sušenky, dorty či speciální exotické menu. V těchto případech javorový sirup neudělá ostudu. Nemáte ani ten? Pak jednoduše sáhněte po medu nebo karamelu.
Sledujte nás na sociálních sítích: