Kaštany jsou v našich končinách spíše nevšední sezonní pochoutkou než tradičním jídlem. Vychutnáváme si je často na jarmarcích a trzích. Když je nám zima, příjemně zahřejí. Věděli jste však, že mají také skvělé výživové vlastnosti? A navíc jejich příprava dá minimální práci. Stačí je totiž naříznout a upéct v troubě. Kaštany můžete jíst samotné jako dietní mlsání nebo jimi ozvláštnit tradiční recepty.
Zajímává chuť plná zdraví
Kaštany jedlé jsou plody kaštanovníku, obsahují cenné výživné látky a mají nezaměnitelnou lahodnou chuť. V lidovém léčitelství se používají pro čištění jater, proti zažívacím obtížím a stavům úzkosti. Obsahují minerální látky jako jsou draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, mangan, měď, zinek a další. Pro představu 100 g pečených či vařených kaštanů obsahuje 4 g bílkovin, 25 g sacharidů, 2 g tuků a 6 g vlákniny.
Nazaměnitelná vůně
I když Vánoce a svátky jsou za námi, proč si nedopřát vůni jedlých kaštanů i v lednu. Asi nejčastěji se u nás setkáváme s kaštany pečenými. Tuto oblíbenou pochoutku si však jednoduše můžete připravit i doma v troubě. Kaštany jsou totiž k zakoupení i ve větších supermarketech.
Sezona jedlých kaštanů v obchodech rozhodně ještě neskončila a měly by být běžně k dostání až do konce zimy.
Skladování
Pokud patříte mezi milovníky kaštanů a chcete si je dopřát třeba i v létě, tak je nejlépe uchováte zamrazením v sáčcích. Po rozmrazení si zachovávají svoji původní chuť. Jedlé kaštany můžete mlsat jen tak, udělat z nich polévku nebo je použít jako nádivku do drůbežího masa. Jejich lahodná chuť vynikne také v dezertech. Oblíbené jsou také u dětí, které rády pomáhají s jejich loupáním.
TIP: Kaštany s rozmarýnem
Budete potřebovat:
- 1 kg kaštanů
- 2 snítky rozmarýnu
- 125 g másla
- sůl a čerstvě namletý pepř
- špetku muškátového oříšku
Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Každý kaštan nařízněte na horní straně do kříže. Toto je velmi důležitý krok, na který nesmíme zapomenout, jinak se kaštany v troubě rozprsknou a znehodnotí se. Následně kaštany namočte na minutu do horké vody (díky páře se lépe propečou). Slijte vodu a nasypte je do velké mísy. Přidejte rozmarýn, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte, aby se kaštany obalily. Rozložte je na připravený plech naříznutou stranou nahoru a pečte je, až se budou naříznuté okraje kroutit a kaštany budou propečené. Trvá to přibližně 30–45 minut (záleží na velikosti). Podle potřeby ještě dosolte a podávejte teplé.
Sledujte nás na sociálních sítích: