Lidé se dnes snaží ušetřit čas tím, že nakupují velké množství potravin do zásoby a následně je uskladňují v mrazáku. Některé potraviny by s ním ale vůbec neměly přijít do styku. Které to jsou?
Vejce
Vajíčka se mrazit opravdu nedají. Jejich žloutek se v mrazu promění v gumovou hmotu a ve skořápkách by popraskala dříve, než by stihla zmrznout.
Brambory
Syrové brambory taktéž nejsou vhodné k mražení. Jediné, čeho byste jejich zmrazením docílili, by byla odpudivá hmota nejisté chuti. Výrobky z vařených brambor, jako jsou noky, knedlíky nebo bramborová kaše, však můžete mrazit bez obav.
Mléčné výrobky
Jogurty a měkké sýry by do mrazáku vůbec neměly přijít. Mléčné výrobky po rozmrazení změní svoji strukturu a stanou se nepozřetelnými. Jejich jednotlivé složky se od sebe oddělí a spojit je opět dohromady se vám již nepodaří. To samé platí i pro dochucovací omáčky, například hořčici, majonézu nebo podobné výrobky.
Rozmrazené maso
Při rozmrazování masa dochází k rozmnožování bakterií, které lze částečně zničit pouze jejich vařením. Pokud však maso jednou rozmrazíte a následně ho vrátíte zpět do mrazáku, riskujete nejen zažívací potíže, až ho budete chtít znovu použít, ale také kontaminaci ostatních potravin, které se v jeho blízkosti nacházejí.
Ovoce a zelenina
Většinu druhů ovoce a zeleniny lze bez obav v mrazáku uchovat. Rozhodně do něj ale nedávejte ty druhy, které obsahují velký podíl vody, například okurku, meloun atp. Ztratí svoji chuť i konzistenci.
Plechovky
Nikdy nemrazte potraviny uzavřené v plechovkách. Kromě toho, že je zde riziko roztržení obalu, bývají plechovky skladovány v nepříliš dobrých hygienických podmínkách a jsou plné bakterií. Obsah plechovek vždy raději přelijte do plastových a vzduchotěsných krabiček a teprve potom uskladněte.
Káva
Káva samozřejmě mrazit lze, ale pouze v hliníkových originálních obalech. Pokud byste sáček s kávou před vložením do mrazáku otevřeli, káva během pár dní ztratí veškeré aroma.
Sledujte nás na sociálních sítích: