Prostreno.cz

Léto v mrazáku se v zimě bude hodit

Léto je v plném proudu a zahrádky i trhy přetékají čerstvě utrženým ovocem i zeleninou. Něco sníme jen tak, něco padne do koláčů a zeleninových pokrmů, něco zavaříme. Ale ještě pořád část úrody zbývá. Zamrazte si ji! V zimě pak přijde rozhodně vhod. Prozradíme tři jednoduchá pravidla jak na to, aby z plodů léta nakonec nebyla jen nevzhledná kaše.

Pravidlo první: ne všechno jde zamrazit

Zamrazit můžete spoustu druhů ovoce i zeleniny. V mrazáku tak bez problémů uchováte třeba jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny. A také hrášek, fazolky nebo brokolici. Podstatně náročnější je uchovávání plodin, které obsahují vysoký podíl vody. Takže zapomeňte třeba na přímé mrazení melounů, okurek, rajčat, salátů nebo brambor. Po rozmrazení se změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí a jsou nepoživatelné.

Pravidlo druhé: ovoce i zeleninu je potřeba na mrazení připravit

Ovoce i zeleninu, kterou můžete zamrazit, je potřeba na jejich ledovou pouť připravit. Drobné ovoce, jako jsou bobuloviny, přeberte od lístků a smítek. Suché je prosypejte krystalovým cukrem – ideálně třtinovým, který jednak báječně chutná, a navíc je na rozdíl od bílého řepného cukru zdravější. Jednotlivé plody se pak k sobě nebudou lepit. Ovoce naporcujte do vhodných sáčků určených pro mrazení a uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte svárem. Pozor na vakuování! Není vhodné, protože by choulostivé ovoce rozdrtilo a odsálo šťávu. Větší ovoce, jako jahody nebo meruňky, očistěte, pokrájejte na menší kousky a okamžitě zakapejte citronovou šťávou. Dopřejte jim také jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru, naporcujte, a uložte do vhodných sáčků.

Zeleninu, jako je mladý hrášek nebo čerstvé fazolové lusky, je potřeba před zamrazením tzv. blanšírovat. To znamená velmi krátce povařit v dobře osolené vroucí vodě, přecedit a ihned ochladit v nádobě s chladnou vodou s ledovou tříští. Uchová si tak svoji křupavou svěžest i barvu, chuť a strukturu. K blanšírování se báječně hodí i parní trouba, která dovede vařit ve 100% páře. Celý proces bude mnohem pohodlnější. a navíc se obejde zcela bez soli.

Pravidlo třetí: hlavně rychle

Pokud chcete, aby si uložené poklady udržely i po rozmrazení svoji původní barvu, šťavnatost a strukturu, je potřeba je zamrazit opravdu rychle a šetrně. K tomu slouží funkce SuperFreeze, což je vlastně velmi rychlé mrazení přímým přívodem chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru. Brání tvorbě ledových krystalů, které by měly na svědomí ztrátu původní textury, barvy i chuti po rozmrazení.

Moderní mrazničky, často rozlišují takzvané mírné mražení a hluboké. Mírné chlazení například využijete, pokud uložené potraviny spotřebujete do týdne. Hluboké mrazení naopak slouží pro dlouhodobé uchování v řádu měsíců.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba