Nejenom v létě se vyplatí jíst lehká a netučná jídla. My nabízíme několik receptů, ze kterých si určitě vyberete ten svůj oblíbený na cestě k postavě do bikin.
Po zimě, kdy jsme i díky lockdownům tělo zásobovali dostatečně, je dobré začít ubírat na tučnosti a volit spíše taková jídla, díky nimž se budeme cítit celkově lehce. Že nechcete jíst každý den jenom saláty? Ani nemusíte! Máme pro vás několik receptů na lehká a netučná jídla, která vás dokonale zasytí.
Indonéská polévka – zelenina a krevety v lázni z kokosového mléka
Suroviny pro 4 osoby
2 žluté papriky
400 g mrkve
400 g brokolice
2 cibule
40 g čerstvého zázvoru
2 lžíce oleje
ostré indické koření
300 ml kokosového mléka
300 g krevet
40 g čínských nudlí
2 limetky
sůl, pepř
12 lžic koriandru
Postup
1 Papriku očistěte a nakrájejte na plátky. Mrkve rozkrojte podélně a nakrájejte na půlkolečka. Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky. Cibuli nakrájejte na kostičky. Zázvor oloupejte a nasekejte najemno.
2 V pánvi rozehřejte olej a osmahněte v něm zeleninu, cibuli a zázvor. Přidejte koření a zalijte kokosovým mlékem a 200 ml vody, povařte a nechte přikryté dusit na střední teplotu asi 5 minut. Přidejte krevety a povařte další 3 minuty.
3 Nudle zalijte vařící vodou, nechte 5 minut louhovat, potom slijte a přidejte k zeleninové směsi.
4 Vymačkejte půl limetky a šťávou, solí a pepřem dochuťte zeleninu. Posypte koriandrem a ozdobte kolečkem nakrájené limetky.
Kuřecí prsa s okurkovým kuskusem – a physalis dodá jídlu ovocný nádech
Suroviny na 4 porce
400 g kuřecí prsou
sůl, pepř
1 lžičku pálivé papriky
2 lžíce olivového oleje
2 červené cibule
200 g kuskusu
2 salátové okurky
6 stonů máty
300 g bílého jogurtu
80 g sušené physalis
1 citron
Postup
1 Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Kuřecí prsíčka osolte, opepřete a potřete z obou stran pálivou paprikou. 1 lžíci oleje rozehřejte a osmahněte na něm zlehka kuřecí prsa. Pak je dejte do trouby na 15 minut na 180 stupňů.
2 Mezitím si rozpulte cibuli a nakrájejte na jemné plátky. Rozehřejte znovu lžíci oleje a cibuli v něm asi 2 minuty osmahněte. Zalijte asi 200 ml lehce osolené vody a povařte. Vmíchejte kuskus a přikrytý nechte změknout.
3 Okurku oloupejte, podélně rozkrojte, vyjměte pecky a šikmo nakrájejte na asi 1 cm široké kousky. Otrhejte lístky máty, jemně nasekejte a smíchejte s jogurtem.
4 Kuskus lehce „načechrejte“ vidličkou a vmíchejte okurku a physalis. Okořeňte solí a pepřem. Kuřecí prsa nakrájejte na plátky a servírujte s okurkovým kuskusem, mátovým jogurtem a plátky citronu.
Pirátské špízy – nejen na dětskou party
Suroviny pro 3 osoby
250 g kuřecích prsou
3 lžíce hořčice
2 lžíce medu
sůl
pepř
2 lžíce oleje
200 g salátové okurky
250 g tvarohu
4 lžíce mléka
řeřicha
Postup
1 Kuřecí prsa omyjte a vysušte papírové utěrkou. Nakrájejte na půlcentimetrové plátky a napíchněte na špejle.
2 Smíchejte hořčici, med, sůl a pepř a kuřecí maso ve směsi obalte.
3 Okurku okrájejte a nakrájejte na malé kostičky. Tvaroh rozmíchejte s mlékem, solí a pepřem. Smíchejte polovinu okurky s řeřichou.
4 V pánvi rozehřejte olej a masové špízy v něm ze všech stran asi 3 až 4 minuty osmahněte.
5 Špízy podávejte s tvarohem, zbytkem okurky a řeřichou.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: