Pokud místo v kanceláři trávíte poslední dobou více času v kuchyni, může se stát, že nápadů, co uvařit rodině k obědu nebo k večeři, už je pomálu. Abyste nevařili pořád dokola stejná jídla, přinášíme záchranu.
Všichni to za poslední rok zažili – vaření a připravování pokrmů pro rodinu, ne-li každý den, tak alespoň obden. A po 365 dnech vyvařování už dá hodně práce vymyslet něco, co jste ještě neměli. Máme pro vás několik receptů jako záchranu. A jejich velký bonus je, že jsou hotové velmi rychle.
Cuketové nudle s avokádem
Suroviny pro dvě osoby
75 g pancetty nebo prorostlého špeku
2 snítky petrželky
3 snítky bazalky
1 stroužek česneku
1 avokádo
citron
sůl a kajenský pepř
20 g parmazánu
125 g linguine
1 cuketa
Postup
1 Plátky pancetty upečte ve vyhřáté troubě na pečicím papíře při 200 stupních asi 12–15 minut a nechte na plechu vychladnout.
2 Lístky petrželky a bazalky nasekejte a spolu s česnekem dejte do misky. Přidejte avokádo, kůru a šťávu z citronu, sůl a špetku kajenského pepře a ručním mixérem rozmixujte dohladka. Nakonec přimíchejte polovinu parmazánu.
3 Uvařte těstoviny podle návodu.
4 Mezitím si omyjte cuketu a nakrájejte na spirálky. Dejte do sítka a osolte půl lžičky soli.
5 Těstoviny slijte přes sítko s cuketou, 50–200 ml vody z těstovin smíchejte s avokádovým krémem a přidejte k těstovinám s cuketou. Vše dobře promíchejte, posypejte nasekanou pancettou a zbytkem parmezánu.
Kuře s brokolicí
Suroviny pro 2 osoby
1 brokolici
1 stroužek česneku
5 lžic olivového oleje
sůl, pepř
2 kuřecí prsa
40 g parmazánu
5 snítek petrželky
citronová kůra
citronová šťáva
kajenský pepř
100 g cherry rajčátek
Postup
1 Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Stonek brokolice oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, zbytek nakrájejte na malé růžičky a dejte do vymazané formy.
2 Česnek propasírujte, smíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a brokolici směsí rovnoměrně potřete. Kuřecí prsa potřete olejem, osolte a opepřete a položte na brokolici. Pečte na střední teplotu asi 20 minut.
3 Nastrouhejte parmazán, nasekejte petrželku, obojí smíchejte s citronovou kůrou a šťávou, cherry rajčátka rozpulte.
4 Po 20 minutách pečení přidejte na plech rajčátka, maso potřete parmazánovou směsí a pečte dalších 5 minut. Podávejte teplé s bagetkou nebo polentou.
Kokosová polévka s kari
Suroviny pro 2 osoby
150 g zmrazených zelených fazolí
100 g zmrazeného sekaného špenátu
15 g zázvoru
1 šalotka
1 lžíce oleje
2 lžičky kari
400 ml zeleninového vývaru
200 g kokosového mléka
70 g širokých rýžových nudlí
cukr
2 lžičky limetkové šťávy
sójová omáčka
Postup
1 Fazolky a špenát nechte rozmrazit, oloupejte zázvor a šalotku a nakrájejte najemno. Rozehřejte si v hrnci olej a osmažte v něm zázvor, šalotku a kari. Zalijte vývarem a kokosovým mlékem a nechte provařit.
2 Přidejte fazolky a špenát a 2 minuty povařte. Přidejte nudle a vařte podle návodu. Dochuťte cukrem, limetkovou šťávou a sójovou omáčkou. Servírujte lehce posypané kari.
Těstoviny s mletým masem a tofu
Suroviny pro 2 osoby
150 g tofu
1 lžička sečuánského pepře
1 stroužek česneku
15 zázvoru
3 lžíce oleje
1 anýz
skořice
cukr
40 ml sójové omáčky
25 ml suchého sherry
pepř
1 lžíce oleje
200 g vepřového mletého masa
150 g brokolice
125 g asijských nudlí
sůl
pažitka
Postup
1 Tofu nechte odkapat, zabalte do kuchyňské utěrky a zatěžkejte talířem.
2 Olej rozpalte ve woku a osmahněte dozlatova česnek, anýz a skořici. Přidejte zázvor a krátce poduste. Přidejte cukr, sójovou omáčku, sherry, sečuánský pepř, 50 ml vody a asi minutu povařte, potom dejte do misky.
3 Mleté maso smíchejte se sójovou omáčkou, brokolici omyjte, stonek nakrájejte, hlavu rozdělte na malé růžičky.
4 Těstoviny uvařte podle návodu a nechte odkapat v sítku.
5 Znovu rozpalte olej ve woku a osmahněte v něm zprudka mleté maso. Dejte do misky a osolte a opepřete.
6 Znovu rozpalte olej ve woku a zprudka osmahněte brokolici. Přidejte nudle, mleté maso a omáčku a za stálého míchání 2–3 minuty smažte. Tofu natrhejte na větší kousky a přimíchejte k těstovinám. Podávejte posypané nasekanou pažitkou.
Doboru chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: