Věděli jste, že původní recepturu vytvořila na konci třicátých let Ruth Wakefield, která provozovala restauraci Toll House ve Whitmanu ve státě Massachusetts? Lahodná směs křupavých sušenek a rozpuštěných čokoládových kousků se poprvé objevila v její kuchařské knize z roku 1938 „Tried and True“.
Slavná čokoládová sušenka byla vytvořena šťastnou náhodou. Ruth přidala do svého těsta na sušenky rozbité kousky čokoládové tyčinky v domnění, že se rozpustí. Místo toho se zrodil klasický dezert. Původní čokoládová sušenka měla velikost čtvrťáku. Byla velmi křupavá a dala se sníst jediným kousnutím. Za svůj recept dostala Ruth jako honorář doživotní zásobu čokolády od Nestlé. A my se ani nedivíme, vždyť podle průzkumů, je čokoládová sušenka cookies nejoblíbenější sušenka 53 % dospělých Američanů!
Pokud i vy patříte k fanouškům této populární pochoutky, zkuste jejich přípravu podle našeho zaručeného receptu, krok za krokem:
Cookies
Suroviny
250 g másla
tabulku hořké čokolády (dle chuti můžete přidat i půlku tabulky mléčné nebo bílé čokolády)
½ kypřicí prášek do pečiva
500 g polohrubé mouky
špetka soli
150 g – 200 g třtinového cukru (podle toho jak moc chcete sušenky sladké)
lžička vanilkového aroma
2 vejce
cca 30 g vlašských ořechů (dle chuti možno přidat i mandle či lískové ořechy)
Postup
1 Čokoládu a ořechy nasekejte na kousky.
2 Rozpuštěné máslo, cukr a vejce dejte do mísy a promíchejte pomocí šlehací metly. Pokud mícháte pomocí kuchyňského robotu, postupně navyšte otáčky, dokud nevznikne jemná pěna.
3 Poté zaměňte metličku za plochý šlehač (tzv. stromeček) a postupně do mísy s tekutou hmotou přisypávejte mouku s kypřicím práškem, vanilkové aroma, sůl a nakonec asi 2/3 nasekaných ořechů a čokolády. Pokud nemáte k dispozici kuchyňský robot, míchejte pomocí vařečky, dokud vám nevznikne jednolitá hmota.
4 Vzniklá hmota by měla z vařečky odpadávat, v žádném případě nesmí být tekutá! Pokud se nedaří dosáhnout požadovaného výsledku, přidejte ještě trochu mouky. Z hmoty pak tvořte kuličky, které postupně pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, nebo si můžete vyrobit dávkovací sáček (tentýž který používáte na polevy či krémy), do kterého vystřihnete otvor o šířce palce a pomocí něj vytvoříte krásné úhledné koláčky.
Tip
Mějte na paměti, že se těsto během pečení „rozteče“, takže nedělejte koláčky příliš široké a mezi jednotlivými kousky nechávejte dostatek místa! Na povrch nasypejte zbývající čokoládu a ořechy a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 200 °C. Trouba musí být opravdu důkladně předehřátá, aby vám cookies vytvořili křupavou krustu. Upečené cookies nechte řádně vychladnout. Při manipulaci s horkými koláčky buďte opatrní, za tepla jsou velice křehké!
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: