Vánoce i silvestr jsou obdobím návštěv, rodinných sešlostí a oslav, což si žádá také vydatné domácí pohoštění. A jestli existuje nějaký pokrm, který na domácím pohoštění nesmí nikdy chybět, a který miluje úplně každý, pak jsou to chlebíčky! S chutnou šťavnatou pomazánkou, šunkou, vajíčkem, kyselou okurkou apod. Nic nevystihuje oslavy v naší zemi tak jako právě chlebíčky!
Pokud chcete své pohoštění letos povýšit na vyšší úroveň, co takhle zkusit upéct vlastní domácí veku? Ale pozor, ne ledajakou. Náš dnešní tip bude podle receptu z kuchařské knihy z roku 1947. Tehdy veka nebyla běžné pečivo, které byste dostali na každému rohu a hospodyňky se musely v domácnosti pěkně otáčet, pokud chtěly připravit něco speciálního.
Jedná se o vlastně zcela jednoduchou recepturu, a věříme, že se vám před silvestrovskými oslavami bude jistě hodit. Na závěr přidáme také několik tipů na pomazánky, se kterými získáte ještě další body navíc!
Recept na veku
Ingredience
1/2 kg polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
80 g másla
cca 1/4 l mléka
trocha cukru
lžička soli
Pokus
Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, příprava bude pro vás hračkou. Pokud ne, budete si muset vystačit s vařečkou, velkou mísou a notnou dávkou trpělivosti, která se vám ovšem vyplatí, to nám věřte.
1 Do mísy kuchyňského robotu vsypte polovinu množství mouky, do středu udělejte jamku a do ní rozdrobte droždí.
2 Přidejte trochu cukru a část vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
3 Poté nasaďte hnětací hák a za stálého (a pomalého!) míchání postupně přidávejte ostatní ingredience, včetně rozpuštěného vlažného másla. Nechte postupně zpracovávat několik minut. Správně vypracované těsto je polotuhé a nelepí se na stěny mísy.
4 Mísu s těstem přikryjte a nechejte odpočívat hodinu na teplém místě.
5 Těsto pak ještě zlehka zpracujte ručně (jak říkávaly hospodyňky, trochu se s ním pomazlete).
6 Rozdělte na 3–4 kousky a z každého vyválejte placku, stočte ji a vytvarujte z ní veku.
7 Položte na plech vystlaný pečicím papírem, a nechte ještě chvíli kynout pod utěrkou.
8 Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dokud veka nezezlátne (ke správnému odhadu délky pečení použijte trik se špejlí).
9 Hotovou veku nechejte na mřížce vychladnout, a poté nakrájejte a připravte k dalšímu kroku – natírání pomazánkou a zdobení.
Falešná krabí pomazánka
Ingredience
150 g krabích tyčinek
1/2 červené cibulky
Malá mandarinka oloupaná a nakrájená na kousky
1 lžíce majonézy
2 lžíce hustého smetanového jogurtu
sůl, pepř
Postup
Tyčinky nakrájejte na kousky, a smíchejte v míse s ostatními ingrediencemi. Dochuťte a ozdobte podle toho, co máte rádi.
Pomazánka z červené řepy
Ingredience
1 červená řepa (uvařená a nastrouhaná)
2 lžíce majonézy
2 lžíce vlašských ořechů (nadrobno nasekaných)
2 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup
Veškeré ingredience smíchejte dohromady v míse a ochuťte podle chuti (sůl, pepř, případně chilli). Ozdobte vajíčkem a ořechem.
Zdroje: tinajedoma, Florentýna: kuchařka pro dceru, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: