Sladké brambory připravené na pánvi jsou jednoduché a velmi rychlé. A díky koření a bylinkám chutnají skvěle! Ochucené navíc ještě lžící zakysané smetany jsou vynikající a rychlou variantou oběda.
Sladké brambory, nebo také batáty, pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Kryštof Kolumbus je do Evropy přivezl ze svých cest. Pěstují se především v jižních zemích jako je Itálie, Španělsko a Portugalsko, celosvětově je ale pěstitelskou špičkou Čína.
Sladké brambory nejsou brambory
Sladké brambory jsou takzvané plazivé rostliny. V tropech většinou rostou jako liány nebo plazivky a potřebují hodně tepla. Naše brambory naopak rostou v zemi a na změnu teplot nejsou tak náchylné. Oba druhy brambor jsou si ale velmi podobné svým obsahem vitaminů a minerálů. Betakarotenu a vitaminu A obsahují více sladké brambory, zatímco obsah minerálů jako jsou draslík, zinek nebo vápník mají obě brambory podobné množství. Sladké brambory mají také více cukru a vlákniny.
Pokud byste si museli vybrat, žádný jasný favorit mezi nimi neexistuje a je to jen otázka chuti. Vyzkoušet ale můžete náš recept na sladké brambory z pánve.
Sladké brambory z pánve
Suroviny na 4 porce
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 chilli papričku
4 menší batáty
1 červenou papriku
2 lžíce řepkového oleje
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
100 ml zeleninového vývaru
1 svazek petrželky
pepř a sůl
4 lžíce zakysané smetany
Postup
1 Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky, česnek oloupejte a nasekejte.
2 Chilli papričku opatrně podélně rozkrojte, odstraňte jádra, omyjte a nakrájejte najemno.
3 Batáty oloupejte, omyjte a nakrájejte na asi dvoucentimetrové kousky.
4 Papriku rozkrojte, zbavte jádřince, omyjte a nakrájejte na třícentimetrové kousky.
5 V pánvi rozehřejte řepkový olej, přidejte batáty a asi 5 minut je na střední teplotu opékejte.
6 Přihoďte cibuli, česnek, chilli a papriku, dodejte koření a smažte další 3 minuty.
7 Nakonec zalijte vývarem a pod pokličkou 10 minut duste.
8 Mezitím si omyjte petržel, osušte a nasekejte.
9 Z pánve sundejte pokličku a vařte dalších 5 minut.
10 Hotové batáty osolte a opepřete a rozdělte na 4 talíře.
11 Nahoru ozdobte lžící zakysané smetany a posypejte petrželkou.
Zdroj: eatbetter, eatthis
Sledujte nás na sociálních sítích: