S novým rokem jste si možná dali předsevzetí začít se stravovat zdravě. Nebo možná jen hledáte změnu k současným „ohraným“ receptům. Nabízíme vám několik takových – zdravých, chutných a neotřelých.
Pokud nevíte, co rychle uvařit a napadá vás z „rychlovek“ jen samé nezdravé jídlo, podívejte se na následující recepty. Jsou tak snadné, že je zvládnou i začátečníci v kuchyni, chutné, a navíc s nimi uděláte něco dobrého i pro své zdraví. Recepty jsou pro dvě osoby.
Šunkové cannelloni
Ingredience
1 cibule
300 g papriky
200 g cukety
1 lžíce oleje
400 g rajčat v plechovce
4 plátky šunky
50 g čerstvého kozího sýra
30 g goudy
Tymián
Sůl, pepř
Postup
1 Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Cibuli nasekejte nadrobno, papriku a cuketu očistěte a nakrájejte na kostky.
2 Rozehřejte lžíci oleje a orestujte cibuli. Přidejte cuketu a papriku a osmahněte do změknutí. Osolte a opepřete.
3 Rajčata osolte a opepřete a smíchejte s tymiánem. Většinu směsi dejte do zapékací mísy.
4 Plátky šunky naplňte zeleninou a kozím sýrem a srolujte.
5 Dejte do zapékající mísy, přelijte zbytkem rajčat a posypte nastrouhanou goudou.
6 Pečte asi 10–15 minut a hned podávejte.
Ryba na paprice
Ingredience
1 cibule
1 stroužek česneku
2 červené papriky
250 g rajčat
2 porce ryby
3 lžíce oleje
Sladká a pálivá paprika
Sůl, pepř
Petrželka
Postup
1 Cibuli rozkrojíme na polovinu a nakrájíme na tenká půlkolečka. Česnek propasírujeme, papriky nakrájíme na proužky, rajčata na kostky.
2 V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, osmažíme cibuli, přidáme česnek a papriky a krátce osmahneme.
3 Sundáme z plamene a vmícháme lžičku pálivé a lžičku sladké papriky a rajčata a osolíme.
4 Vrátíme na plamen a zakryté vaříme asi 10 minut.
5 Na lžíci oleje osmažíme například filé z tresky a osolíme, opepříme.
6 Na talíř dejte nejdříve zeleninu a na ni položte osmaženou rybu posypanou nasekanými petrželkovými listy.
César salát s tofu
Ingredience
200 g tofu
30 g parmezánu
1 lžíce šťávy z limetky
Půl lžíce worchesterové omáčky
1 stroužek česneku
Půl lžíce vinného octa
Půl lžičky hořčice
2 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř
Půl lžíce javorového sirupu nebo medu
Půl lžičky pálivé papriky
1 lžíce sezamových semínek
Římský salát
Okurka
Estragon
Olivy
Postup
1 Na krutony z tofu zabalte tofu do papírové utěrky, dejte do síta a zatěžkané talířem nechte asi 30 minut odkapat.
2 Na dresink sýr nastrouhejte najemno, smíchejte s limetkovou šťávou, worchesterovou omáčkou, česnekem, octem, hořčicí a olivovým olejem a tyčovým mixérem rozmixujte, potom osolte a opepřete.
3 Předehřejte si troubu na 180. Odkapané tofu osušte a nakrájejte na kostky.
4 Javorový sirup, trochu limetkové šťávy, olivový olej, sůl a papriku zahřejte v hrnci a stáhněte z plamene.
5 Přidejte kostičky tofu a sezamová semínka, zamíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem.
6 Pečte asi 25–30 minut. Salát operte, osušte a nakrájejte na kousky.
7 Rajčata rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na plátky.
8 Otrhejte estargon a smíchejte salát, rajčata, okurky a olivy s dresinkem a podávejte posypané pečenými krutony.
Zdroj: essen-und-trinken.de
Sledujte nás na sociálních sítích: