Bylinky a koření mají v gastronomii své nezastupitelné místo. Pokrmům dodávají lahodnou chuť, a díky jejich kouzlu dokonce i snižují příjem sodíku, tuku a cukru. Které kombinace ovoce, zeleniny a přírodních dochucovadel patří k těm nejlepším? Třeba borůvkám svědčí muškátový oříšek!
Ovoce a zelenina jsou součástí zdravého jídelníčku. Díky dodávkám ze zahraničí je přístup k obojímu snadnější i mimo hlavní úrodnou sezonu. Mnoho lidí má navíc své vlastní domácí zásoby, ať už mražené, nakládané nebo kompotované, takže kulinářskému umění v chladných dnech nic nebrání. Co s čím spárovat, aby si konzumenti libovali?
Hrušky a badyán
Hrušky, třeba i zavařené, které máte ve spíži, si odjakživa rozumějí s citronovou kůrou a badyánem, který se čím dál víc stává vyhledávaným kořením, jež se po staletí používá k léčbě bakteriálních infekcí žaludku a jiných částí těla. Badyán také podporuje zdraví dýchacích cest, takže pokud máte kašel, cítíte bolest v krku, nebo se o vás pokouší chřipka, je pro vás kombinace hrušek a badyánu skvělá.
Jablko a skořice
Jablko a skořice k sobě prostě patří. Jablíčka rozkrojte a jednoduše je posypte kořením, které podporuje regulaci krevního cukru, zmírňuje zažívací potíže a má příjemnou chuť a hřejivou vůni, díky čemuž se uplatňuje zejména ve sladkých pečivech.
Borůvky a muškátový oříšek
Zmrazené borůvky rozmrazte v mikrovlnné troubě a přiveďte je zpět k životu s pomocí citronové kůry a strouhaného muškátového oříšku. Ten vyniká lehce oříškovou chutí a často se používá v dezertech a nápojích, kupříkladu svařeném víně. Ačkoli kuchaře zajímá spíš jeho aroma než zdravotní přínosy, muškátový oříšek obsahuje působivou řadu účinných sloučenin, které mohou pomoci předcházet nemocem a podporovat celkové zdraví.
Broskev a mletý hřebíček
Konzervované broskvi to neskutečně sluší vedle mletého hřebíčku, jež se používá ke kořenění sladkých potravin, rýže a mas. Má také silné antibakteriální a antifungální vlastnosti. Hurá do něj!
Mrkev a estragon
Mrkev chutná ještě lépe než obvykle, pokud k ní přidáte estragon, proslulou bylinku francouzské kuchyně, která ze zdravotního hlediska zvyšuje tvorbu žluče a napomáhá látkové výměně (metabolismu).
Okurky a kopr s pažitkou
Pokrájená okurka jako zeleninová obloha nadělá hodně parády, ale v kombinaci s koprem a pažitkou je neodolatelná. Dobrou chuť.
Batáty s pomerančovou kůrou
Batáty neboli sladké brambory obsahují hodně manganu, draslíku, železa, vitaminu B6 a jsou bohatým zdrojem vlákniny. Jejich chuť podtrhuje strouhaná pomerančová kůra. Ta se obecně doporučuje jako součást prevence nástupu rakoviny. Jednoduše jí horké brambory posypte.
Zdroje: organicfacts.net, fruitsandveggies.org
Sledujte nás na sociálních sítích: