Jste unavení po celém parném letním dni a toužíte dobít baterky chutnou večeří, která vás vzpruží a osvěží zároveň? A ideálně takovou, která nevyžaduje zdlouhavou přípravu a už vůbec ne další působení tepla?
Protože, buďme k sobě upřímní: Poslední věc, kterou chcete během horké letní noci dělat, je zapínat troubu nebo strávit hodiny vařením u sporáku, že….
Takže, jaké máte možnosti, pokud si chcete v klidu pohovět na terase nebo verandě, se skleničkou vychlazeného bílého a něčím malým na zub?
Inspirujte se třemi lehkými pokrmy/saláty, které si můžete dle libosti upravit přidáním např. kozího sýra, nebo grilovanými kuřecími kousky (pokud máte možnost venkovního grilování).
Salát z mladého zelí s mrkví
Ingredience na 4 porce
1 hlávka mladého zelí
1 lžička soli
1 lžička drceného kmínu
2 nastrouhané mrkve
1 citron
1 lžička medu
2 lžíce olivového oleje
špetka pepře
Postup
Hlávku zelí naporcujte na čtvrtky a poté nakrájejte na slabé nudličky. Přidejte sůl, kmín, pepř a mrkev nastrouhanou najemno. Pro přípravu zálivky vymačkejte citron, přidejte nastrouhanou citrónovou kuru ze ¼ citronu, smíchejte s medem a olejem. Vše pak na závěr společně promíchejte.
Studená okurkovo-jogurtová polévka
Ingredience na 4 porce
2 okurky (salátové nebo hadovky)
1 stroužek česneku
1 velký řecký jogurt
sůl, pepř
1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
Hrst nasekaných vlašských ořechů (případně dýňových semínek)
Postup
Okurky oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Česnek prolisujte (nebo utřete), přidejte sůl a vmíchejte jej společně s jogurtem do okurek. Dochuťte koprem, pepřem, ořechy a dejte do lednice vychladit. Podávejte s plátkem žitného chleba.
Letní salát s balkánským sýrem
Ingredience na 4 porce
1 salátová okurka
200 g rajčat
2 papriky
jarní cibulka
olivový olej, pepř
100 g balkánského sýra nebo fety
Postup
Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, promíchejte s pár kapkami oleje a pepřem. Posypejte nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem nebo fetou. Není potřeba dále dochucovat – sýry jsou dostatečně slané. Podle chuti přidejte také nakrájené černé olivy, lístky bazalky, případně hrst semínek (sezam, len, slunečnice apod.)
Zdroj: Názor autora - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: