Hnědé banány jsou příliš dobré na to, abychom je zkrátka jen tak vyhodili. Máme pro vás tři chutné nápady na jejich využití.
Přezrálé banány s hnědými skvrnami vypadají sice nevábně, a ani svou konzistencí ke konzumaci příliš nelákají – a tak často skončí v koši. Ale místo toho, abychom je zlikvidovali, mnohem lepší možností je jednoduše je „recyklovat“. Zde jsou tři lahodné nápady, pro které je přezrálé ovoce ideální:
Banánové palačinky
Ingredience na 2 porce
2 velmi zralé banány
1 vejce
1 špetka soli
120 ml mléka
3–4 lžíce mouky
olej na smažení
Postup
1 Banány oloupeme, nakrájíme na kousky a pak rozdrtíme vidličkou v misce. Přidejte vejce, sůl a mléko, pak vše rozmačkejte do pěnivé hmoty a vmíchejte mouku.
2 Zahřejte trochu oleje na pánvi a smažte banánové palačinky několik minut z obou stran až do zlatohnědé.
Banánové smoothie
Ingredience na 1 sklenici
1 zralý banán
1 hrst špenátu
1/2 avokáda
1 jablko
Šťáva z půlky citronu
300 ml vody
Postup
1 Avokádo rozpulte a vyjměte dužinu z jedné poloviny. Umyjte špenát. Banány oloupeme a nakrájíme na hrubé kousky. Jablko rozkrojte na polovinu, vyjměte jádro a nakrájejte na hrubé kousky. Přidejte avokádo, banány, špenát a jablko do mixéru, přidejte vodu a šťávu z poloviny citronu.
2 Vše rozmixujte, dokud se nevytvoří krémová hmota. Pak si vychutnejte zelené smoothie krásně vychlazené.
Banánové ovesné sušenky
Ingredience pro asi 10 kousků
1 zralý banán
100 g jemných ovesných vloček
1 vejce
35 g měkkého másla
75 g hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu
100 g mouky
1 1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1 špetka soli
čokoládové kousky
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Rozdrťte banán ve velké misce vidličkou, dokud z něj nebude jemná kaše. Přidejte cukr, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vše promíchejte ručním mixérem, dokud se nevytvoří mírně pěnivá hmota.
2 V jiné misce smíchejte ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Pak přidejte vše do banánové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte čokoládové kousky a pečlivě promíchejte.
3 Vytvořte pomocí dvou lžic malé hrudky a položte je na plech pokrytý pečicím papírem. Pak je lehce splácněte lžící.
4 Pečeme sušenky v troubě po dobu 12–15 minut. Hotové sušenky nechte na podnosu asi 10 minut, pak položte na mřížku dortu a nechte je úplně vychladnout.
Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: