Zchlazení a drink v jednom! S naším receptem na grapefruitovou zmrzlinu s Proseccem budete zaručeně hvězdou každé letní party. Tady je!
Celá Evropa slaví šampaňským. Celá Evropa? Ne! Nezdolná vinařská oblast v severní Itálii se proslavila jiným druhem. A my říkáme: Prosecco!
Společenské večery s přáteli dostanou jiskru a na jeho povzbuzující perly se můžete spolehnout i v romantických hodinách ve dvou. Co ale ve skutečnosti znamenají malá slova „spumante“ a „frizzante“ na etiketě?
Prosecco Frizzante
Frizzante je jednoduchá verze Prosecca. „Frizzante“ znamená „šumivé“ a je to italský výraz pro šumivé víno. Jako perlivé víno může mít v láhvi maximální tlak 2,5 baru a pění tedy jen málo ve srovnání s mnohem více pěnivým spumantem. Při druhém kvašení, které ze základního vína udělá sekt, se přidává méně cukerného roztoku a méně kvasnic sektu, takže je méně perlivé. Prosecco Frizzante se kromě etikety pozná podle toho, že má krátký korek, který se k hrdlu láhve obvykle připevňuje provázkem (ale stále častěji se dodává i se šroubovacím uzávěrem).
Prosecco Spumante
Na rozdíl od francouzského šampaňského nebo španělského cava se Prosecco nevyrábí lahvovou fermentací, ale metodou „methode charmat“. U metody Charmat neprobíhá druhé kvašení vína v láhvi, ale ve velkých, hermeticky uzavřených nerezových tancích. V nich kyselina uhličitá vznikající při kvašení nemůže uniknout, ale zůstává rozpuštěná ve víně. Stejně jako u lahvového kvašení dochází k usazování kvasinek, které se při plnění vína do láhve odstraní filtrací (pod tlakem). Metoda charmat je levnější než fermentace v lahvi. Je to také rychlejší: Prosecco zůstane mimo kvasnice jen několik týdnů. Na druhou stranu bublinky nebývají tak jemné jako u sektů s lahvovým kvašením.
Jak si užít Prosecco
Zahradní párty s přáteli, složená zkouška nebo naladění na letní dovolenou – příležitost ke sklence sektu se najde vždycky. Prosecco je na oslavu určitě nejlepším nápojem. A způsobů, jak si ho užít, je v létě každopádně dost. S grapefruitovou zmrzlinou si můžete horké dny osladit – a ochlazení získáte v ceně! Uvidíte, že po ochutnání této zmrzliny, si na normální už ani nevzpomenete.
Grapefruitová zmrzlina s Proseccem
Ingredience na 8 nanuků
375 ml Prosecco
75 g cukru
80 ml Campari
180 ml grapefruitové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané z růžových grapefruitů)
Formy na led a tyčinky
Příprava
cca 15 minut plus 4 hodiny zmrazování
Postup
1 Prosecco s cukrem zahřejte v hrnci na mírném ohni. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
2 Dobře vmíchejte Campari a grapefruitovou šťávu. Směs nalijte do mísy nebo něčeho podobného a nechte vychladnout.
3 Naplňte formičky na zmrzlinu a vložte tyčinky. Vše zamrazte v mrazáku alespoň 4 hodiny. P
4 oté zmrzlinu vyjměte z formiček a ihned podávejte.
Zdroj: www.weinkenner.de/alles-ueber-prosecco-schaumwein/
Sledujte nás na sociálních sítích: