Čerstvá bageta jako z Francie? Prozradíme, jak si ji snadno vykouzlíte sami doma. S naším receptem na křupavé bagety z trouby si je můžete vychutnat kdykoli, když dostanete hlad nebo chuť.
Zvenku křupavé, uvnitř měkké a krásně teplé z trouby. Čerstvě upečená bageta je prostě vynikající! Ať už jako příloha k polévce nebo se sýrem, bageta je prostě vždy dobrá volba. Prozradíme vám, jak si lahodný francouzský chléb snadno upečete sami.
Křupavá bageta z trouby
Ingredience
na 3 porce
400 gramů pšeničné mouky
25 gramů čerstvého droždí
7 gramů soli
1 hrst kostek ledu
Příprava
1 V míse smíchejte 150 g mouky se 150 ml vody a 5 g rozdrobeného droždí a nechte zakryté při pokojové teplotě asi 24 hodin.
2 Druhý den uhněťte těsto se zbylou moukou pomocí hnětacího háku ručního mixéru (nebo v kuchyňském robotu) a 130 ml vlažné vody, přikryjte a nechtee 30 minut kynout. Poté přidejte zbylé rozdrobené droždí a sůl a vše hněťte nejprve asi 5 minut na nejnižší stupeň, poté asi 7 minut na střední stupeň.
3 Zakryjte a nechte těsto kynout v lehce olejem vymazané míse 1 hodinu. Okraje těsta několikrát přehněte dovnitř, aby bylo v těstě nějaké napětí. Těsto nechte opět kynout cca 1 hodinu.
4 Těsto rozdělte na 3 díly a vytáhněte na silnější dlouhé pláty. Všechny kousky mírně zploštěte a z jedné delší strany přehněte přes dvě třetiny těsta. Poté přeložte spodní dlouhou stranu až k okraji a lehce přitlačte. Těsto otočte o 90 stupňů, přikryjte a nechte cca 5 minut odpočívat. Kousky těsta opět rozbalte a srolujte z kratší strany. Okraje přeložte konečky prstů a pevně zatlačte. Pokračujte tak dlouho, dokud se těsto úplně nesroluje a nebude dobře napnuté. Spoj přitiskněte a znovu přikryjte a nechte cca 5 minut odpočívat.
5 Kousky těsta vyválejte na tyčinky dlouhé cca 30 cm a položte je na pomoučenou kuchyňskou utěrku v určité vzdálenosti od sebe. Utěrku mezi tyčemi přeložte, bochníky přikryjte vlhkou kuchyňskou utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
6 Plech vložte na 2. příčku odspodu a předehřejte v troubě na 250 °C. Současně rozehřejte na dně pánev nebo druhý plech. Ostrým nožem několikrát nařízněte tyčinky šikmo asi 1 cm hluboko a postříkejte vodou. Opatrně položte na plech, do pánve vložte kostky ledu a tyčinky pečte asi 10 minut. Pánev s vodou vyjměte a bagety pečte dalších 5–10 minut.
Zdroj: www.fuersie.de/kochen-backen/rezept-knuspriges-baguette-aus-dem-ofen-8771.html
Sledujte nás na sociálních sítích: