Uspokojte chuť na sladké pomocí těchto receptů na zimní dezerty, které hřejí a zároveň chutnají.
Překonat temné a chladné zimní večery může být problém, ale jedním ze spolehlivých způsobů, jak si ty dlouhé a vleklé hodiny trochu usnadnit, je dát si porci něčeho horkého a sladkého.
Crumble s jablky a černým rybízem
Nic se nevyrovná klasickému crumble a tato variace s jablky a černým rybízem s chutným oříškovým posypem posouvá oblíbenou sladkou pochoutku na vyšší úroveň.
Ingredience na náplň
2 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na 3centimetrové kousky
3 lžíce krupicového cukru
1 lžíce citronové šťávy
170 g černého rybízu
Ingredience na crumble
125 g hladké mouky
50 g ovesné kaše
50 g světle hnědého měkkého cukru
100 g nesoleného másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
50 g nasekaných ořechů (lískových)
špetka vanilkového prášku (volitelně)
1 lžíce cukru
vanilková zmrzlina nebo pudink
Postup
1 Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Jablka a hrušky promíchejte s cukrem, citronovou šťávou a špetkou soli.
2 Promíchejte černý rybíz, poté rozsypejte do žáruvzdorné mísy (objem přibližně 1 litr) nebo jednotlivých misek.
3 Na crumble smíchejte v samostatné misce mouku, vločky, cukr a špetku soli. Prsty rozetřete máslo, až směs připomíná drobenku s několika většími kousky.
4 Vmíchejte ořechy a vanilkový prášek (pokud chcete). Ovoce co nejvíce vyrovnejte zadní částí lžíce a navrch rozsypte drobenku.
5 Posypejte cukrem a pečte dozlatova – 40 minut ve velké misce nebo 25–30 minut, pokud použijete misky.
6 Před podáváním nechte alespoň 10 minut vychladnout a podávejte posypané oříšky a s dvojitou porcí šlehačky nebo pudinku.
Javorové pečené hrušky s granolou (4 porce)
Tento hřejivý recept spojuje pikantnost hrušky se sladkostí javorového sirupu a křupavostí granoly pro skutečně uspokojivý dezert.
Ingredience
4 velké hrušky, zralé, ale trochu pevné
100 ml javorového sirupu
50 g nesoleného másla, nakrájeného na kostičky
4 lusky kardamomu
1 tyčinka skořice
3 proužky pomerančové kůry
50 g granoly
Postup
1 Předehřejte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C). Hrušky oloupejte, rozpulte a poté vydlabeme jádřince. Než vložíte hrušky řeznou stranou dolů, vezměte hluboký plech a nalijte do něj javorový sirup.
2 Přidejte na kostky nakrájené máslo a rozetřené lusky kardamomu, tyčinku skořice a pomerančovou kůru.
3 Hrušky pečte v troubě asi 25 minut nebo do změknutí, přičemž v polovině pečení hrušky otočte (pro ověření, že jsou hrušky uvařené, propíchejte nožem – neměly by klást téměř žádný odpor).
4 Dvě poloviny hrušek vložte do misky, posypejte je několika lžícemi granoly a zalijte omáčkou, která se shromáždila na dně plechu. Přidejte kopeček crème fraiche nebo zakysané smetany a dobrou chuť!
Zdroj: www.stylist.co.uk/food-drink/warming-easy-winter-dessert-recipes/733222
Sledujte nás na sociálních sítích: