Máte po tréningu ve fitku nebo jste se vrátili z běhání venku a chcete si místo proteinové tyčinky dopřát teplé a výživné jídlo, které však zároveň obsahuje spoustu bílkovin a nebude ve vás probouzet výčitky?
Veganské fazolové chilli je snadná a rychlá večeře, jejíž přebytek si můžete v lednici uložit na další dny, případně zamrazit. Recept je vhodný také pro vegany.
Veganské proteinové chilli
Ingredience
1 lžíce olivového oleje
½ cibule, nakrájená nadrobno
½ červené chilli papričky nakrájené nadrobno
1 stroužek česneku, nasekaný
1 malý brambor, oloupaný a nakrájený na kousky
½ lžičky kmínu
½ lžičky papriky
½ lžičky kajenského pepře (případně čtyřbarevného nebo černého)
½ lžičky skořice
400 g fazolí z plechovky
400 g nakrájených rajčat (případně rajčat z plechovky)
1 limetka (odšťavněná, k podávání)
květáková rýže, k podávání
Postup
1 Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, chilli a česnek a restujte 1–2 minuty. Přidejte nakrájený brambor a koření, poté vsypte fazole a nakrájená rajčata. Naplňte jednu z prázdných plechovek vodou a přilijte do pánve. Přiveďte k varu a ztlumte.
2 Na mírném plameni duste 45–50 minut, nebo dokud batáty nezměknou a omáčka se nezredukuje (přidejte trochu vody, pokud je omáčka příliš hustá). Hotovou směs po uvaření ještě zakápněte trochou šťávy z limetky, promíchejte, dochuťte dle libosti a podávejte.
3 Skvělou přílohou je rýže basmati, případně cizrnové těstoviny. Pokud chcete co nejvíce navečer omezit příjem sacharidů, zvolte tzv. květákovou (nebo brokolicovou) rýži. Jedná se o velmi jemně krájený květák, zmrazený v pytlíku, který seženete v každém supermarketu v oddělení s mraženou zeleninou.
4 Pro ještě zajímavější chuťový požitek můžete fazolové chilli posypat restovanými semínky (slunečnicová, dýňová, sezamová) opečené na pánvi do zlatova.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: