Když je venku chladno a neútulně, o to víc toužíme po komfortním jídle. Hřejivé koření a teplé jídlo vám dají zapomenout i na nepřízeň počasí. A co vyzkoušet místo klasického zapečeného květáku pikantní květák tandoori?
Středobodem tohoto lehkého zimního jídla je indická směs koření Tandoori Masala. Na rozdíl od mnoha velmi pálivých koření z indické kuchyně je toto spíše jemné, což se samozřejmě liší v závislosti na směsi, ale ingredience jako kmín, koriandrové semínko a kardamom a také skořice zajišťují příjemně pikantní rovnováhu. Tandoori masala se často používá v marinádách na maso, ale zde promění květák ve skutečný chuťový zážitek.
Pečený květák tandoori
Ingredience na 4 porce
1 hlavička květáku
1 stroužek česneku
1 kus zázvoru, asi 3 cm
185 g jogurtu (10% tuku)
2 lžíce neutrálního rostlinného oleje
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžičky tandoori masala
½ limetky
1 špetka kajenského pepře
sůl
Na jogurtovou omáčku
400 g jogurtu (3,5 % tuku)
2 lžičky čerstvé máty, jemně nasekané
1 špetka limetkové kůry
sůl
a dále
1 svazek petrželky nebo koriandru
2 limetky
Příprava
1 Oddělte růžičky květáku a dejte je stranou. Stroužek česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.
2 Jogurt dejte do misky spolu s česnekem, zázvorem, olejem, paprikou, tandoori masalou, kajenským pepřem a šťávou z půlky limetky a míchejte dohladka. Potom přidejte růžičky květáku a promíchejte s marinádou. Ujistěte se, že je květák rovnoměrně marinovaný. Nechte marinovat alespoň 30 minut.
3 Poté si předehřejte troubu na 200°C horní a spodní ohřev a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Marinovaný květák dejte na plech a dejte pozor, aby růžičky nebyly na sobě. Pečte na střední mřížce asi 50 minut. V polovině doby vaření růžičky květáku jednou otočte.
4 Mezitím smíchejte jogurt na omáčku s čerstvou mátou, trochou limetkové kůry a podle chuti osolte a okořeňte. Pečený květák podávejte s jogurtovou omáčkou, plátkem čerstvé limetky a čerstvými bylinkami.
Tip
Čím déle bude květák marinovat, tím bude chuť intenzivnější! V marinádě ho můžete nechat v lednici až 24 hodin.
Zdroj: www.freundin.de/geroesteter-tandoori-blumenkohl
Sledujte nás na sociálních sítích: