„Zařadit do svého jídelníčku více zeleniny“ je nejčastější rada výživových poradců. To může být na druhou stranu velice složité, zejména, pokud nejste zvyklí zeleninu běžně konzumovat, tudíž se bude jednat o výraznou změnu jídelníčku.
Některé druhy zeleniny mají velmi specifickou chuť, která může mnohé lidi odrazovat. A jak už tomu bývá, ta nejzdravější a nejdietnější zelenina chutná (pro řadu lidí) nejhůř. Jedním takovým adeptem je bulvový celer, který má skutečně velmi specifické aroma, které někteří buď milují nebo nenávidí. A co je nejspolehlivější trik na maskování „nepohodlné“ zeleniny? No ano, přece příprava krémové polévky!
Jednoduchá, až banální vychytávka, která dokáže divy. Celer v ní nepoznáte ani na pohled ani chuťově. Zejména, pokud si ji ochutíte oblíbeným kořením. A proč byste vlastně měli nad celerovou polévkou vůbec uvažovat?
Z jednoho zásadního důvodu. Je totiž vskutku dietní. S pouhými 19 kcal na 100 g má totiž celer velmi nízký obsah kalorií, přitom však obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Obzvláště ceněn je pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Celer kromě toho obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitaminy skupiny B.
Celerová polévka
Ingredience
2 lžíce olivového oleje
300 g celeru, očištěného, zbaveného slupky, nakrájeného
1 stroužek česneku, oloupaný
200 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
500 ml zeleninového vývaru
100 ml mléka
Postup
1 Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej, vsypejte kousky nakrájeného celeru, česnek a brambory a důkladně promíchejte. Přidejte trochu vody, špetku soli a vařte za pravidelného míchání cca 15 minut.
2 Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté uberte výkon sporáku a vařte dalších 20 minut na mírném plameni, dokud celer i brambory nezměknou.
3 Polévku pak odstavte ze sporáku a nechejte chvíli vychladnout. Obsah hrnce pak rozmixujte tyčovým mixérem, poté zalijte mlékem a znovu rozmixujte. Podle chuti přidejte oblíbené koření (sečuánský pepř, chilli, kari apod.).
Podávejte s křupavým chlebem.
Tipy
Použití mléka není nutné, pokud nepotřebujete chuť celeru vyloženě přebít. Pokud máte chuť celeru rádi, mléko vynechte a užijte si čistě zeleninovou polévku. Pokud chcete polévku ozvláštnit, servírujte posypanou praženými semínky (slunečnicová, dýňová, sezamová apod). Skvěle chutná rovněž posypané kostičkami restovaného (nebo grilovaného) sýra halloumi.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: