Krémové a lahodné rizoto připravené do dvaceti minut je ideální volbou pro rychlou rodinnou večeři, a zároveň je skvělým způsobem, jak přimět děti, aby snědly nějakou zeleninu.
Pesto si můžete připravit do zásoby, a vytáhnout jej jako eso v rukávu kdykoli bude potřeba. Celou přípravu rizota to pak ještě více urychlí. Svěží zelená barva pesta a bylinek navíc oživí váš stůl a navodí tu správnou jarní náladu.
Jarní rizoto s parmazánem
Ingredience
1 litr kuřecího vývaru
80 g másla
1 cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, rozdrcené
330 g rýže arborio
hrst čerstvých lístků bazalky
40 g jemně nastrouhaného parmazánu (plus navíc na posypání)
45 g piniových oříšků, pražených
120 g baby špenátu (plus navíc k podávání)
80 ml olivového oleje
180 g balíček haloumi, nakrájený na plátky
Postup
1 Nejprve si připravte vývar. Pokud máte železné zásoby v lednici nebo v mrazáku, pouze ohřejte v hrnci a připravte na další použití v receptu. V samostatné pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.
2 Přidejte cibuli a polovinu česneku, a na mírném plameni za stálého míchání smažte 5 minut nebo do změknutí. Poté přidejte rýži a míchejte 2–3 minuty, nebo dokud zrnka nebudou lehce sklovitá.
3 Přidejte 1 naběračku vařícího vývaru k rýži a důkladně promíchejte vařečkou, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Postupně přilijte všechen zbylý vývar. Před přidáním každé další naběračky vždy promíchejte a čekejte, až se tekutina odpaří. Až poté přilévejte další.
4 Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne, ale přesto zůstane pevná na skus (cca 15–20 minut.)
5 Do mixéru nasypejte bazalku, parmazán, piniové oříšky, zbývající česnek a polovinu množství špenátu. Rozmixujte v jednolité pesto s kousky oříšků a lístků (tedy ne do konzistence kaše). Za běhu motoru přilévejte tenkým stálým proudem olej, dokud se nespojí s ostatními ingrediencemi.
6 Na úplný konec rozpalte nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu. Halloumi restujte 1–2 minuty z každé strany nebo dozlatova.
7 Pak už stačí jen zkompletovat a dochutit podle sebe. Do hrnce s rizotem přidejte pesto a zbývající špenát, důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí a špenát nezačne vadnout.
8 Servírujte do misek, na vrchu ozdobte restovaným halloumi (celými plátky nebo nakrájeným na kostičky), přidejte na ozdobu pár lístku špenátu nebo bazalky, posypejte parmazánem a zlehka zakápněte olivovým olejem.
Zdroj: názor autorky
Sledujte nás na sociálních sítích: