Chutné, snadné a rychlé na přípravu. Tyto zapečené smetanové těstoviny čerstvé přímo z trouby jsou ideálním jídlem po práci – a zahřejí nejen na těle, ale i na duši.
Když je venku zima a nepříjemně, rádi se zahřejeme – a to i zevnitř. Teplé polévky, dušená jídla a zapečená jídla čerstvá z trouby se dají zvládnout nejen po práci, ale navíc chutnají celé rodině. Pokud jste i vy fanoušky zapečených jídel, přinášíme něco nového do sbírky receptů – zapečené těstoviny s mletým masem. Nádherně pikantní, vydatné a samozřejmě zapečené se spoustou sýra. Tohle musíte zkusit!
Smetanové těstoviny ideální na zimu
Ingredience
1 cibule
1 stroužek česneku
3–4 snítky oregana
200 gramů mrkve
400 g mletého hovězího masa
2 lžíce olivového oleje
1 plechovka nakrájených rajčat
400 ml zeleninového vývaru
300 g těstovin podle chuti a výběru
trochu soli
trochu čerstvě mletého pepře
100 g strouhaného gratinovaného sýra (např. gouda, ementál)
Trochu olivového oleje do formy
Příprava
1 Zapékací misku vymažeme olivovým olejem. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno.
2 Oregano omyjeme, osušíme a otrháme lístky. Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Mleté maso s nakrájenou cibulí a česnekem opékejte na pánvi na olivovém oleji asi 4–5 minut.
3 Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
4 Na pánev přidáme nakrájená rajčata a zeleninový vývar a poduste asi 4 minuty. Vmícháme těstoviny a nastrouhanou mrkev a bohatě dochutíme solí a pepřem.
5 Nalijeme do zapékací mísy a posypeme sýrem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud sýr nezezlátne. Vyndejte z trouby, posypte oreganem a podávejte.
Jednoduchá variabilita pokrmu
Ingredience mnoha pokrmů můžete obměňovat a být kreativní. Stejně jako s těmito lahodnými zapečenými těstovinami. Můžete například použít pouze 100 g mrkve a k tomu přidat 100 g papriky. To dodá pokrmu svěží čerstvost. Také dobré je místo 400 ml zeleninového vývaru dát jen 300 ml a 100 ml bílého vína! A vždy skvěle chutná také mražená polévková zelenina – ta je již nakrájená, a proto nevyžaduje mnoho úsilí. Jednoduše to orestujte spolu s cibulí a česnekem a mletým masem. To těstovinám dodá pikantní tón.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-diaet-cremiges-winter-rezept-makkaroni-auflauf-hackfleisch
Sledujte nás na sociálních sítích: