Pudink dodá jablečnému koláči úžasně krémovou chuť a ovoce ho zase skvěle osvěží. Tady je recept na nedělní koláč bez pečení.
Lahodný sušenkový základ, ovocně-sladká vrstva jablečného pudinku a smetana dělají ze švédského jablečného koláče nebeskou pochoutku pro mlsné jazýčky. A to nejlepší: Nejen, že skvěle vypadá, recept je navíc jednoduchý a zvládnete ho úplně bez pečení. Vyzkoušejte a užijte si jeho lahodnou chuť teď hned!
Švédský jablečný koláč s pudinkem
Přísady
Na těsto:
125 g dlouhých piškotů
125 g máslových sušenek
150 g másla
Na náplň
1 kg jablek
1 citron, šťáva z něj
135 g cukru
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
1 balení vanilkového pudinkového prášku na vaření
150 ml vody
Dodatečně
400 g smetany
1 balíček vanilkového cukru
1 ztužovač smetany
Čokoládové hobliny nebo kakaový prášek (volitelné)
Příprava
1 V hrnci rozpustíme máslo a poté necháme vychladnout.
2 Dlouhé piškoty a máslové sušenky vložíme do mrazicího sáčku a rozdrtíme válečkem. Poté do rozpuštěného vychladlého másla přidáme drobky ze sušenek a dobře promícháme.
3 Formu na dort (cca 26 cm v průměru) vymažeme tukem, dno vyložíme pečicím papírem a navrch rozprostřeme sušenkovou směs. Rukama jemně a rovnoměrně zatlačíme na dno formy.
4 Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na tenké nudličky. Vymačkáme citron a šťávou zalijeme nastrouhaná jablka.
5 Vejce rozšleháme v míse.
6 Na náplň dáme do hrnce nastrouhaná jablka, přidáme cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek, rozšlehaná vejce a vodu. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté na sníženém ohni vaříme asi 3–4 minuty. Poté hrnec odstavíme ze sporáku a necháme směs zcela vychladnout.
7 Vychladlou jablečnou směs nalijeme na sušenkový základ a rovnoměrně rozetřeme.
8 V míse smícháme vanilkový cukr a šlehačku. Vyšleháme ručním mixérem dotuha a přidáme ztužovač. Pak nalijeme na jablečnou směs, rovnoměrně rozetřeme a uhladíme.
9 Dáme do lednice. Koláč ozdobíme hoblinkami čokolády nebo kakaovým práškem, opatrně odstraníme dortový kroužek a podáváme nakrájený na kousky podle chuti. Můžeme přidat třešně jako ovocnou ozdobu.
Obecně platí, že čím déle dort zůstane v lednici, tím bude při podávání pevnější. Nejlepší je tedy připravit den předem a nechat přes noc v chladu ztuhnout.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-ohne-backen-schwedische-apfeltorte-pudding-rezept
Sledujte nás na sociálních sítích: