Tradičně se koblihy smaží na tuku. Pokud byste si ale koblihy chtěli udělat doma méně komplikovaně, máme pro vás recept na koblihy z trouby.
Ať už jim říkáte koblih, kobliha nebo koblížek, jedná se o kynuté pečivo usmažené na tuku, posypané cukrem a plněné tradičně marmeládou. Koblihy můžete ale stejně dobře naplnit i čokoládovým krémem, nugátovou pomazánkou nebo vanilkovým pudinkem.
Tradiční příprava v tuku může být doma trochu nepraktická. Olej na smažení musíte nakonec zlikvidovat a po smažení zůstane v bytě také poměrně přetrvávající zápach. Pokud si přesto chcete koblihy vyrobit sami, můžete si je upéct v troubě. Jsou méně mastné a tím i o něco zdravější. Při nákupu surovin je nejlepší dbát na bio kvalitu.
Koblihy z trouby
Ingredience na 8 kusů
150 ml (rostlinného) mléko
350 g mouka
5 lžic cukru
půl kostky droždí
1 vejce
sůl
3 lžíce měkkého margarínu/másla
4 lžíce džemu nebo náplně dle vlastního výběru
trochu (moučkového) cukru
Příprava
1 Mléko ohřejte na vlažnou teplotu. Kvasinky nesnášejí vysoké teploty.
2 Do mísy dejte mouku a udělejte v ní důlek.
3 V druhé malé misce smíchejte mléko s cukrem a rozdrobte droždí. Vše míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Směs nalijte do misky na mouku a navrch poprašte trochou mouky. Směs nechte 15 minut na teplém místě.
4 Vmíchejte vejce a špetku soli. Přidejte 2 polévkové lžíce margarínu/másla. Vše důkladně hněťte asi 5–10 minut, aby vzniklo těsto.
5 Z těsta vytvarujte 8 stejně velkých kuliček a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
6 Kuličky zakryjte čistou utěrkou a nechte je na teplém místě kynout 45 minut.
7 Koblihy pečte v troubě na 160 stupňů asi 15–30 minut.
8 Džem nebo jinou náplň dle vlastního výběru naplňte do sáčku s malou tryskou a naplňte jím koblihy.
9 Rozpusťte zbývající margarín/máslo a potřete jím koblihy. Posypejte moučkovým cukrem a vychutnejte si domácí koblihy.
Zdroj: www.rezepte.utopia.de/berliner-aus-dem-backofen-so-gelingen-krapfen-ohne-fritteuse-11320
Sledujte nás na sociálních sítích: