Pampeliška je jednou z nejúčinnějších čisticích rostlin, kterou vám příroda během jara láskyplně nabízí, a její největší výhodou je to, že ji potkáte doslova na každém kroku.
Pokud se vydáte tzv. „na lov“, ujistěte se, že místo, kde budete pampelišky sbírat dobře znáte a že tudíž spolu s jejími zázračnými listy nepožíváte žádné pesticidy. Z nasbíraných listů pampelišky si můžete připravit jednoduché a velice chutné pesto, jehož využití je vskutku všestranné. Můžete jím ozvláštnit ranní krajíc chleba se sýrem, přidat jej do těstovin, do salátu, a nebo si k večeři uvařit vynikajícího lososa, ke kterému pesto bude dokonale pasovat.
Pampeliškové pesto
Ingredience
3 hrnky omytých a očištěných pampeliškových listů
¾ hrnku olivového oleje
3 stroužky česneku
½ hrnku vlašských ořechů, lehce opražených (případně kešu)
1 lžička mořské soli
⅓ hrnku strouhaného parmazánu
kůra z citronu
šťáva z půlky citronu
Postup
Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladké a krémové pesto. K tomuto účelu je nejvhodnější výkonný mixér, který disponuje alespoň 20 000 otáček/min. a pěchovadlem, kterým během procesu mixování můžete stírat ulpělé zbytky ze stěn nádoby.
Stejně dobře vám však poslouží i food processor nebo malý sekáček (chopper). U prvního uvedeného však budete muset během mixování přístroj přibližně 2x vypnout a setřít ze stěn ulpělé zbytky, abyste neměli v pestu velké hrudky. U druhého budete muset pracovat na etapy, jelikož celou dávku naráz pomocí chopperu nezpracujete.
Hotové pesto uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici a spotřebujte do týdne.
A nyní k druhé fázi receptu.
Pečený losos s pampeliškovým pestem
Ingredience
6 steaků z lososa
1 šálek pampeliškového pesta
3 stroužky česneku, nasekané
2 PL olivového oleje
2 PL bílého vinného octa
½ hrnku strouhaného parmazánu
sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
1 Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. Plech vyložte fólií na pečení nebo alobalem.
2 V malé misce prošlehejte pampeliškové pesto, česnek, olivový olej, bílý vinný ocet a podle chuti přidejte sůl a pepř.
3 Pláty lososa rozložte na připravený plech a každý z nich polijte lžící pampeliškového pesta a posypejte parmazánem.
4 Strany fólie pak přes lososa přeložte, zcela zakryjte a „uzavřete“ jako balíček.
5 Vložte do trouby a pečte, dokud nebude maso propečené, asi 15–20 minut. Dobu pečení upravte v závislosti na tloušťce lososa.
6 Zbytky lososa, které s rodinou nesníte k večeři uchovejte v lednici a použijte další den do salátu, do sandwiche apod., přičemž není nutné jej ani ohřívat.
Zdroje: názor autora, www.bouldernutrition.com
Sledujte nás na sociálních sítích: