Prostreno.cz

Pampeliškový salát s tofu

Pampeliška – rostlina, která dělá čest svému jménu a hrdě se ukazuje na farmách a loukách, na kraji cesty i na suťovém dvorku. Abychom si mohli vychutnat lehce nakyslou chuť čeledi kopretinových, stačí se vydat do našich rodných krajů. Tam pampeliška lékařská vyniká zářivě žlutou hřívou, zejména v období květu od dubna do června. Tak proč ji nevyužít pro sebe?

Jako léčivá bylina může být pampeliška použita k léčbě mnoha neduhů a onemocnění jako je například ztráta chuti k jídlu, plynatost, zánět, zažívací problémy, zácpa a nadýmání. Hořčiny, které obsahuje, navíc stimulují žluč a játra, proto lze pampelišku využít také k detoxikaci. Stimuluje se také trávení a tím se stimuluje a podporuje vstřebávání určitých živin, jako je železo nebo vitamin B12.

Využijte všechnu její sílu v jarním salátu.

Salát z tofu a pampelišky

Spolu se smaženým tofu se svazek pampelišky stává výživným jídlem bohatým na bílkoviny.

Ingredience

cca 70 g uzeného tofu

2 hrsti pampeliškových listů

2 lžíce margarínu nebo másla

2 lžíce zakysané smetany nebo alternativa veganské zakysané smetany

1 lžíce medu

2 balzamikového octa

polovina malé cibule

sůl, pepř, paprika a majoránka

Postup

1. Cibuli nakrájejte na malé kousky.

2. Tofu orestujte na pánvi s trochou oleje a po pár minutách přidejte cibuli.

3. Když je cibule průsvitná, vyjměte tofu a cibuli z pánve a dejte stranou.

4. V pánvi rozehřejte máslo a zakysanou smetanu.

5. Smíchejte koření, med a ocet a přidejte také do pánve.

6. Celou směs za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne.

7. Přidejte listy pampelišky a tofu a vše nechte asi dvě minuty provařit.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba