Pampeliška – rostlina, která dělá čest svému jménu a hrdě se ukazuje na farmách a loukách, na kraji cesty i na suťovém dvorku. Abychom si mohli vychutnat lehce nakyslou chuť čeledi kopretinových, stačí se vydat do našich rodných krajů. Tam pampeliška lékařská vyniká zářivě žlutou hřívou, zejména v období květu od dubna do června. Tak proč ji nevyužít pro sebe?
Jako léčivá bylina může být pampeliška použita k léčbě mnoha neduhů a onemocnění jako je například ztráta chuti k jídlu, plynatost, zánět, zažívací problémy, zácpa a nadýmání. Hořčiny, které obsahuje, navíc stimulují žluč a játra, proto lze pampelišku využít také k detoxikaci. Stimuluje se také trávení a tím se stimuluje a podporuje vstřebávání určitých živin, jako je železo nebo vitamin B12.
Využijte všechnu její sílu v jarním salátu.
Salát z tofu a pampelišky
Spolu se smaženým tofu se svazek pampelišky stává výživným jídlem bohatým na bílkoviny.
Ingredience
cca 70 g uzeného tofu
2 hrsti pampeliškových listů
2 lžíce margarínu nebo másla
2 lžíce zakysané smetany nebo alternativa veganské zakysané smetany
1 lžíce medu
2 balzamikového octa
polovina malé cibule
sůl, pepř, paprika a majoránka
Postup
1. Cibuli nakrájejte na malé kousky.
2. Tofu orestujte na pánvi s trochou oleje a po pár minutách přidejte cibuli.
3. Když je cibule průsvitná, vyjměte tofu a cibuli z pánve a dejte stranou.
4. V pánvi rozehřejte máslo a zakysanou smetanu.
5. Smíchejte koření, med a ocet a přidejte také do pánve.
6. Celou směs za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne.
7. Přidejte listy pampelišky a tofu a vše nechte asi dvě minuty provařit.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: