Léto je ideální čas na to, abyste si vychutnali studené, osvěžující pochoutky, a to včetně parádních zmrzlin. Už se chystáte na ty domácí? Pak vás tyhle tipy nadchnou!
Tradiční zmrzlina často obsahuje hodně cukru a tuku. Dobrou zprávou je, že existuje spousta zdravých a lahodných zmrzlin, které si můžete vyrobit přímo u vás doma!
Zmrzlina z cukrové třtiny a kurkumy
Tato jedinečná zmrzlinová příchuť kombinuje sladkost cukrové třtiny se zdravotními přínosy kurkumy. Kurkuma je známá pro své protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Rostoucí počet výzkumů také naznačuje, že kurkumin, hlavní aktivní složka tohoto koření, má potenciál pro prevenci a léčbu rakoviny (1).
Připravte si 1 šálek šťávy z cukrové třtiny,1 šálek smetany, 1 lžičku mleté kurkumy, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli.
Ve středním hrnci zahřejte na středním plameni šťávu z cukrové třtiny a smetanu, dokud se nerozvaří. Přišlehejte kurkumu, vanilkový extrakt a sůl. Odstraňte z ohně a nechte vychladnout. Poté směs šlehejte elektrickým mixérem, dokud nebude lehká a vzdušná, a následně ji nechte minimálně na 4 hodiny zmrazit. Každých 30 minut však směs vyndejte z mrazáku a znovu ji na minutu prošlehejte, aby se rozbily případné ledové krystalky. Tento postup opakujte, dokud zmrzlina zcela nezmrzne.
Čokoládovo-avokádová zmrzlina
Tato zmrzlina bez mléčných výrobků je bohatá a krémová díky přidání zralého avokáda. Kakaový prášek dodává čokoládovou příchuť bez přidaného cukru.
Potřebujete 2 zralá avokáda, 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku, 1/2 šálku medu, 1 šálek neslazeného mandlového mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu a špetku soli.
V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte avokádo, kakaový prášek, med, mandlové mléko, vanilkový extrakt a sůl (usilujte o hladkou konzistenci). Směs přemístěte do nádoby vhodné do mrazáku a zmrazte alespoň na 4 hodiny nebo přes noc. Opět, stejně jako v předchozím případě, každých 30 minut zmrzlinu vyndejte a znovu ji prošlehejte.
Kořeněná zmrzlina z dýně a manga
Dýně poskytuje krémovou texturu a mango sladkou a pikantní chuť. Koření dodává teplo a hloubku.
K ruce si připravte 1 šálek dýňového pyré, 1 šálek mražených kousků manga, 1 šálek kokosového mléka, 1/2 šálku medu, 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku a špetku soli.
V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte dýňové pyré, mražené mango, kokosové mléko, med, skořici, zázvor a muškátový oříšek. Směs přendejte do nádoby vhodné do mrazáku, zmrazte a v průběhu „tuhnutí“ prošlehávejte.
Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18496811/, www.heathshots.com, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: