Miska teplé krémové hrachové polévky v sychravém dni vás jistě spolehlivě zahřeje. Tento klasický recept využívá hrášek a proměňuje ho ve šťavnatou, krémovou polévku, která zasytí a zároveň je plná živých a čerstvých chutí. Jak ji správně uvařit?
Hrášek je rostlina z čeledi bobovitých, která se pěstuje pro své malé kulovité semena, známé též jako hrášek. Tato semena se používají jako potravina v mnoha různých kuchyních po celém světě. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Hrášek se může konzumovat buď surový nebo vařený, a je také často přidáván do polévek, salátů a dalších pokrmů. Pojďme si jednu polévku společně uvařit.
Hrášková polévka
Ingredience na 4 porce
2 lžíce másla
1 cibule nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, mleté
4 šálky čerstvého nebo mraženého hrášku
4 šálky zeleninového vývaru
1 šálek plnotučné smetany
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Krutony nebo křupavý chléb k podávání (nepovinné)
Postup
1 V hrnci na polévku rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte asi 5 minut nebo dokud cibule nezprůsvitní a nezačne vonět.
2 Vmíchejte čerstvý nebo mražený hrášek a přilijte zeleninový vývar. Pokud používáte mražený hrášek, není třeba ho rozmrazovat. Směs přiveďte k mírnému varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit asi 10–15 minut nebo dokud hrášek nezměkne.
3 Pomocí ponorného mixéru nebo přenesením směsi do stolního mixéru polévku pečlivě rozmixujte na hladké a sametové pyré. Pokud používáte stolní mixér, nezapomeňte v případě potřeby mixovat po dávkách a před mixováním nechte směs mírně vychladnout.
4 Vraťte pyré do hrnce a vmíchejte hustou smetanu. Pokračujte ve vaření na mírném ohni dalších 5–7 minut, aby se smetana plně zamíchala do polévky. Dbejte na to, aby se v této fázi nevařila, aby se nesrazila.
5 Krémovou hrachovou polévku dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle vlastních preferencí. Pepřový nádech a koření mohou významně přispět k zvýraznění chuti.
6 Polévku naberte do misek a podle potřeby ozdobte tím, co máte rádi. K polévce můžete například přidat krutony nebo křupavý chléb.
Zdroj: www.brooklynfarmgirl.com/cream-of-pea-soup/
Sledujte nás na sociálních sítích: