Existují různé způsoby, jak lidé mohou slavit Silvestra, od velkých veřejných akcí s živou hudbou a rautem, přes menší domácí sešlosti s jednohubkami a domácím likérem, až po grilování a uzení masa venku s následným ohňostrojem.
Vypadá to, že pivní preclíky by mohly být skvělou pochoutkou nejen pro silvestrovskou párty, ale i pro další oslavy a setkání. Postup je sice trochu pracnější, ale výsledek určitě stojí za to. A pokud si k nim dáte ještě kousek uzeného masa, máte zajímavou alternativu k tradičním silvestrovským jídlům. Tuto variantu určitě vyzkoušejte, pokud máte rádi pivo a grilování. S tímto receptem můžete navíc vesele experimentovat a přidávat další suroviny dle své chuti. Třeba hráškovou natě, sušená rajčata nebo olivy. Nebo je můžete posypat například sýrem nebo sezamem. Takže na silvestrovskou oslavu s grilováním nezapomeňte na pivní preclíky!
Pivní preclíky
Suroviny na 2 plechy
400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
220 g černého piva (pokojové teploty)
30 g vlažné vody
50 g rozpuštěného sádla
½ kostky droždí (20 g)
5 g soli
žloutek s lžící mléka na potření
celý mák na posyp
Postup
1 Z vlažné vody, droždí a 3 lžic hladké mouky umíchejte řídkou kaši a nechejte cca 15 minut odpočívat na teplém místě. Kvásek by měl krásně vzejít.
2 Přidejte zbytek surovin a vypracujte tužší těsto (Pokud máte kuchyňský robot, nechte zpracovávat hnětacím hákem asi 10 min).
3 Hotové těsto nechte asi hodinku kynout v míse přikryté utěrkou a teplém místě. Správně zpracované a vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
4 Vykynuté těsto rozdělte na bochánky. Pokud chcete menší preclíčky, rozdělte na 16 ks, pokud chcete, aby vám více vynikla struktura preclíku, rozdělte těsto na 8–10ks.
5 Těsto vyválejte v dlouhé provázky, které následně zaplétejte do tvaru preclíku. Ty pak opatrně rozložte na plechy vystlané pečicím papírem a nechte přibližně 30 min dokynout.
6 Troubu si předehřejte na 230 stupňů, na dno trouby položte kastrůlek s vodou. Preclíky potřete vajíčkem (vyšlehaným s mlékem) a posypejte mákem.
7 Pečte 10–15 min. Po upečení přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: