Prostreno.cz

Jednoduchá bábovka ze zakysané smetany

Bábovka je klasický český moučník, který nikdy nevyjde z módy. Ať už ji podáváte ke kávě, čaji, nebo jako sladkou tečku po obědě, vždy sklízí úspěch u malých i velkých strávníků. Existuje mnoho variant bábovky, ale dnes se zaměříme na jednu z nejoblíbenějších a nejjemnějších verzí – bábovku ze zakysané smetany.

Zakysaná smetana dodává těstu nejen nádhernou vláčnost, ale také specifickou chuť, která bábovku odlišuje od těch klasických. V tomto článku si podrobně projdeme recept, poradíme si s technikou pečení a nabídneme několik tipů, jak tento dezert obohatit o další zajímavé chutě.

Ingredience

Na přípravu této bábovky budete potřebovat následující suroviny:

- 3 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 ml zakysané smetany
- 100 ml rostlinného oleje
- 50 ml mléka
- Špetka soli

Volitelně můžete přidat trochu kakaa, rozinky, ořechy nebo nastrouhanou citronovou kůru pro obohacení chuti.

Příprava krok za krokem

Předehřejte troubu
Než začnete s přípravou samotného těsta, předehřejte troubu na 180 °C. Je důležité začít péct v dobře vyhřáté troubě, aby bábovka dobře vyběhla.

Příprava formy
Pečlivě vymažte bábovkovou formu máslem a vysypejte moukou. Tento krok je zásadní pro to, aby se bábovka nepřichytila a snadno se z formy vyklopila.

Šlehaní vajec s cukrem
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé nadýchané pěny. Šlehání trvá asi 5–7 minut a je klíčové pro vzdušnost bábovky.

Přidání tekutých ingrediencí
Do vyšlehané směsi přidejte zakysanou smetanu, rostlinný olej a mléko. Vše důkladně promíchejte.

Přisypání mouky
Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Tuto směs postupně přidávejte k tekutým ingrediencím a opatrně promíchávejte, aby nevznikly hrudky.

Vylepšení bábovky
Pokud chcete bábovku něčím ozvláštnit, můžete nyní přimíchat do těsta kakao (cca 2 lžíce pro mramorový efekt), rozinky nebo nasekané ořechy. Rovněž můžete přidat nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu či pomeranče pro svěží nádech.

Nalití těsta do formy
Hotové těsto vlijte do připravené formy a pomocí stěrky povrch zarovnejte.

Pečení
Bábovku pečte v předehřáté troubě zhruba 45–50 minut. Po uplynutí této doby proveďte test špejlí – pokud ji zapíchnete do středu bábovky a vytáhnete čistou, je moučník upečený.

Chlazení a podávání
Po vyjmutí z trouby nechte bábovku chvíli odpočinout ve formě, aby se lépe vyklápěla. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ji můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.

Tipy na závěr

1. Experimentujte s chutěmi: Můžete přidat do těsta kousky čokolády, jemně nasekané oříšky nebo sušené ovoce.

2. Lahodná poleva: Bábovku můžete ozvláštnit polevou z citronové šťávy a moučkového cukru, která dodá svěžest.

3. *Servírování: Bábovka je skvělá ke kávě, čaji nebo horké čokoládě. Můžete ji také servírovat s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

4. Skladování: Uchovávejte bábovku v uzavřené nádobě, aby zůstala déle svěží a vláčná. Můžete ji také krátce před servírováním ohřát v mikrovlnné troubě pro opětovné docílení měkké struktury.

Bábovka ze zakysané smetany je skvělým příkladem toho, jak jednoduché suroviny dokážou vykouzlit dokonalý dezert. Doufáme, že si tento recept oblíbíte a stane se stálicí vaší kuchyně. Příjemné pečení a dobrou chuť!

Zdroj: www.freundin.de/kochen-schmand-gugelhupf-mit-zimt-und-zucker, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba