Bábovka je klasický český moučník, který nikdy nevyjde z módy. Ať už ji podáváte ke kávě, čaji, nebo jako sladkou tečku po obědě, vždy sklízí úspěch u malých i velkých strávníků. Existuje mnoho variant bábovky, ale dnes se zaměříme na jednu z nejoblíbenějších a nejjemnějších verzí – bábovku ze zakysané smetany.
Zakysaná smetana dodává těstu nejen nádhernou vláčnost, ale také specifickou chuť, která bábovku odlišuje od těch klasických. V tomto článku si podrobně projdeme recept, poradíme si s technikou pečení a nabídneme několik tipů, jak tento dezert obohatit o další zajímavé chutě.
Ingredience
Na přípravu této bábovky budete potřebovat následující suroviny:
- 3 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 ml zakysané smetany
- 100 ml rostlinného oleje
- 50 ml mléka
- Špetka soli
Volitelně můžete přidat trochu kakaa, rozinky, ořechy nebo nastrouhanou citronovou kůru pro obohacení chuti.
Příprava krok za krokem
Předehřejte troubu
Než začnete s přípravou samotného těsta, předehřejte troubu na 180 °C. Je důležité začít péct v dobře vyhřáté troubě, aby bábovka dobře vyběhla.
Příprava formy
Pečlivě vymažte bábovkovou formu máslem a vysypejte moukou. Tento krok je zásadní pro to, aby se bábovka nepřichytila a snadno se z formy vyklopila.
Šlehaní vajec s cukrem
V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé nadýchané pěny. Šlehání trvá asi 5–7 minut a je klíčové pro vzdušnost bábovky.
Přidání tekutých ingrediencí
Do vyšlehané směsi přidejte zakysanou smetanu, rostlinný olej a mléko. Vše důkladně promíchejte.
Přisypání mouky
Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Tuto směs postupně přidávejte k tekutým ingrediencím a opatrně promíchávejte, aby nevznikly hrudky.
Vylepšení bábovky
Pokud chcete bábovku něčím ozvláštnit, můžete nyní přimíchat do těsta kakao (cca 2 lžíce pro mramorový efekt), rozinky nebo nasekané ořechy. Rovněž můžete přidat nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu či pomeranče pro svěží nádech.
Nalití těsta do formy
Hotové těsto vlijte do připravené formy a pomocí stěrky povrch zarovnejte.
Pečení
Bábovku pečte v předehřáté troubě zhruba 45–50 minut. Po uplynutí této doby proveďte test špejlí – pokud ji zapíchnete do středu bábovky a vytáhnete čistou, je moučník upečený.
Chlazení a podávání
Po vyjmutí z trouby nechte bábovku chvíli odpočinout ve formě, aby se lépe vyklápěla. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ji můžete pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Tipy na závěr
1. Experimentujte s chutěmi: Můžete přidat do těsta kousky čokolády, jemně nasekané oříšky nebo sušené ovoce.
2. Lahodná poleva: Bábovku můžete ozvláštnit polevou z citronové šťávy a moučkového cukru, která dodá svěžest.
3. *Servírování: Bábovka je skvělá ke kávě, čaji nebo horké čokoládě. Můžete ji také servírovat s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
4. Skladování: Uchovávejte bábovku v uzavřené nádobě, aby zůstala déle svěží a vláčná. Můžete ji také krátce před servírováním ohřát v mikrovlnné troubě pro opětovné docílení měkké struktury.
Bábovka ze zakysané smetany je skvělým příkladem toho, jak jednoduché suroviny dokážou vykouzlit dokonalý dezert. Doufáme, že si tento recept oblíbíte a stane se stálicí vaší kuchyně. Příjemné pečení a dobrou chuť!
Zdroj: www.freundin.de/kochen-schmand-gugelhupf-mit-zimt-und-zucker, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: