Na jedné straně toužíte po sladkém, na té druhé se chcete vyhnout zbytečným kaloriím. Umělá sladidla se zdají být ideálním řešením, ale nejsou. Zvyšují pocity hladu a nabádají ke konzumaci větších porcí!
Otázka, zda dát přednost tradičnímu cukru nebo jeho náhražkám, je předmětem neustálých diskusí. Někteří experti upozorňují na rizika spojená s nadměrným příjmem lidově přezdívaného bílého zla, jiní spíše vyjadřují obavy týkající se dlouhodobé bezpečnosti a skutečné přínosnosti umělých sladidel. Tento letitý tvrdý oříšek možná rozlouskne nový odborný úhel pohledu.
Útok na mozek, co nezůstane bez následků
Týmu australských vědců se podařilo něco nevídaného – identifikovat v mozku dosud neznámý systém, který monitoruje a vyhodnocuje sladkost a energetický obsah přijaté potravy, o čemž informuje magazín Cell Metabolism (1). Tato sofistikovaná neuronová síť je klíčová pro udržování energetické rovnováhy organismu, avšak, jak se ukázalo, konzumace umělých sladidel tento jemný mechanismus značně narušuje.
Víc dietní škody než užitku
„Dlouhodobé podávání stravy s umělými sladidly vedlo u pozorovaných zvířat k výraznému zvýšení příjmu potravy, a to až o 30 procent,“ vysvětluje vědecký výzkumník a hlavní autor studie Greg Neely (2). „Systematickým sledováním tohoto efektu jsme zjistili, že centra odměn v mozku posuzují sladkou chuť v souvislosti s obsahem energie. Pokud je mezi vnímanou sladkostí a skutečným energetickým přínosem potravy delší dobu nesoulad, mozek se přenastaví a začne vyžadovat více kalorií,“ upřesňuje vědec. A není to jediná znepokojivá informace.
Nespím a nemám klid!
Odborníci také zjistili, že umělá sladidla mohou vyvolávat i další nežádoucí účinky, jako je hyperaktivita, nespavost a snížení kvality spánku. Takové chování podle nich odpovídá mírnému hladovění nebo půstu a bylo pozorováno i v některých předešlých výzkumech. „Naše zjištění posilují myšlenku, že různé druhy zpracovaných potravin a nápojů „bez cukru“ nemusejí být tak metabolicky neutrální, jak se předpokládá. Ve skutečnosti mění kalorický příjem i stravovací návyky,“ uzavírá Greg Neely.
Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10822749/, (2) www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2016/07/13/why-artificial-sweeteners-can-increase-appetite.html
Sledujte nás na sociálních sítích: