Prostreno.cz

Oslaďte si pečení i bez cukru

Cukr je dobrý na chuť, ale tím jeho pozitiva končí. Péct zdravějším způsobem můžete i s pomocí alulózy, stévie, xylitolu a rozmačkaných banánů.

Je to klíčová ingredience, která domácím sušenkám, koláčům, muffinům, buchtám a dalším pochoutkám dodává onu neodolatelnou chuť a texturu. Stolní cukr získávaný z cukrové třtiny se snadno rozpouští a krásně karamelizuje, proto ho při pečení používá nejedna hospodyňka. Problém je ale ten, že jeho konzumace ve větším množství nahrává diabetu, zvyšuje riziko srdečních chorob a podporuje nadváhu (1). Čím ho nahradit, aby byl výsledek stejně chutný, avšak mnohem zdravější?

Na scénu přichází alulóza se stévií

Alulóza se jakožto přírodní sladidlo přirozeně vyskytuje třeba v kiwi nebo rozinkách. Nemá prakticky žádné kalorie a při rozumně střídmé spotřebě nijak významně neovlivňuje hladinu cukru v krvi (2) a nezpůsobuje plynatost ani nadýmání (3), proto se počítá mezi skvělé cukrové náhražky. Hodně podobné je to v případě stévie, která je pro jedince s cukrovkou, vysokým krevním tlakem i obezitou považována za zcela bezpečnou (4).

Řešení zvané xylitol

Švestky, dýně i jahody – nejen v těchto plodech bychom nalezli xylitol, jenž je běžnou přísadou žvýkaček a zubních past. Má stejnou sladkost jako klasický stolní cukr, jen se hůře rozpouští a žádná sláva to nebývá ani s karamelizací, proto jím zlatavý nádech pečiva zřejmě nevytvoříte. Ovšem zdravotně je šetrnější a pokud ho do těsta nebudete sypat po kilech, komplikace jím neriskujete (5).

Med a javorový sirup také poslouží

Med a javorový sirup jsou přírodní sladidla, která představují skvělou alternativu k rafinovanému cukru. Obě tyto přísady lze při pečení maximálně využít. Med je ideální pro zjemnění, a navíc má antibakteriální vlastnosti, javorový sirup pečivu zase dodá jemně karamelovou chuť (6). Přirozená sladkost, tepelně odolné vlastnosti a pojivová schopnost činí ideální náhražku i z rozmačkaných banánů. Už jste zkusili banánové muffiny, chlebík nebo bábovku?

Zdroje: (1) www.diabetesjournals.org/clinical/article/36/1/74/31783/Sugar, (2) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0281150, (3) https://www.fda.gov/media/132576/download, (4) www.link.springer.com/article/10.1007/s13197-022-05396-2, (5) www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1813, (6) www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(22)01999-5?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2405844022019995%3Fshowall%3Dtrue





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)

Zdravý chia pudink s borůvkami

5min
(1 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

5min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba