Prostreno.cz

Oslaďte si pečení i bez cukru

Cukr je dobrý na chuť, ale tím jeho pozitiva končí. Péct zdravějším způsobem můžete i s pomocí alulózy, stévie, xylitolu a rozmačkaných banánů.

Je to klíčová ingredience, která domácím sušenkám, koláčům, muffinům, buchtám a dalším pochoutkám dodává onu neodolatelnou chuť a texturu. Stolní cukr získávaný z cukrové třtiny se snadno rozpouští a krásně karamelizuje, proto ho při pečení používá nejedna hospodyňka. Problém je ale ten, že jeho konzumace ve větším množství nahrává diabetu, zvyšuje riziko srdečních chorob a podporuje nadváhu (1). Čím ho nahradit, aby byl výsledek stejně chutný, avšak mnohem zdravější?

Na scénu přichází alulóza se stévií

Alulóza se jakožto přírodní sladidlo přirozeně vyskytuje třeba v kiwi nebo rozinkách. Nemá prakticky žádné kalorie a při rozumně střídmé spotřebě nijak významně neovlivňuje hladinu cukru v krvi (2) a nezpůsobuje plynatost ani nadýmání (3), proto se počítá mezi skvělé cukrové náhražky. Hodně podobné je to v případě stévie, která je pro jedince s cukrovkou, vysokým krevním tlakem i obezitou považována za zcela bezpečnou (4).

Řešení zvané xylitol

Švestky, dýně i jahody – nejen v těchto plodech bychom nalezli xylitol, jenž je běžnou přísadou žvýkaček a zubních past. Má stejnou sladkost jako klasický stolní cukr, jen se hůře rozpouští a žádná sláva to nebývá ani s karamelizací, proto jím zlatavý nádech pečiva zřejmě nevytvoříte. Ovšem zdravotně je šetrnější a pokud ho do těsta nebudete sypat po kilech, komplikace jím neriskujete (5).

Med a javorový sirup také poslouží

Med a javorový sirup jsou přírodní sladidla, která představují skvělou alternativu k rafinovanému cukru. Obě tyto přísady lze při pečení maximálně využít. Med je ideální pro zjemnění, a navíc má antibakteriální vlastnosti, javorový sirup pečivu zase dodá jemně karamelovou chuť (6). Přirozená sladkost, tepelně odolné vlastnosti a pojivová schopnost činí ideální náhražku i z rozmačkaných banánů. Už jste zkusili banánové muffiny, chlebík nebo bábovku?

Zdroje: (1) www.diabetesjournals.org/clinical/article/36/1/74/31783/Sugar, (2) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0281150, (3) https://www.fda.gov/media/132576/download, (4) www.link.springer.com/article/10.1007/s13197-022-05396-2, (5) www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1813, (6) www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(22)01999-5?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2405844022019995%3Fshowall%3Dtrue





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba