Prostreno.cz

Lahodné koblihy z trouby

Koblihy patří mezi ty pochoutky, které si mnoho z nás spojuje s dětstvím, slavnostními příležitostmi nebo prostě jen s požitkem z něčeho sladkého a měkkého. Tradiční koblihy se však často smaží v oleji, což může být pro někoho méně přitažlivé kvůli zvýšenému obsahu tuku. Naštěstí existuje alternativní metoda, jak si tuto dobrotu připravit – pečení v troubě. V tomto článku si představíme, jak si doma připravit nekomplikované pečené koblihy, které jsou stejně chutné, ne-li chutnější, než ty smažené.

Proč zvolit pečení místo smažení?

Pečené koblihy jsou zdravější variantou, protože neabsorbují tolik tuku jako během smažení. Navíc pečení v troubě je čistší a mnohem méně vůně se šíří po celé domácnosti. Pečené koblihy jsou rovněž snadno variabilní a skvělou základnou pro celou řadu polev a náplní.

Příprava koblížkového těsta

Než se pustíme do samotného receptu, je dobré vědět, že příprava těsta je klíčovým krokem k dokonalým koblihám. Koblihy z trouby se připravují z kynutého těsta, které je stejně jako u běžných koblih obohaceno o několik důležitých ingrediencí.

Ingredience na těsto:

- 500 g hladké mouky
- 250 ml teplého mléka
- 100 g cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 vajíčka
- 7 g sušeného droždí nebo 20 g čerstvého droždí
- Špetka soli
- Strouhaná kůra z jednoho citronu (volitelně)
- Vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr (podle chuti)

Postup:

1. Aktivace droždí: V malé misce smíchejte teplé mléko s cukrem a droždím. Nechte směs stát asi 10 minut, dokud nezačne pěnit, což signalizuje aktivaci droždí.

2. Smíchání surovin: Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte aktivované droždí, rozpuštěné máslo, vajíčka, kůru z citronu a vanilkový extrakt. Pomocí kuchyňského robota s hnětacím nástavcem nebo ručně vypracujte hladké, lehce lepivé těsto.

3. Kynutí těsta: Těsto přeneste do lehce naolejované mísy, zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 až 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Tvarování a pečení koblih

Jakmile je těsto vykynuté, přichází na řadu tvarování koblih. Pečení je pak posledním krokem, který odhalí konečný výsledek vaší snahy.

Postup:

1. Příprava a tvarování: Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a jemně ho promíchejte, abyste odstranili většinu vzduchových bublin. Těsto poté rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm a pomocí sklenice nebo kulatého vykrajovátka tvořte koblihy. Pokud chcete mít uprostřed tradiční dírku, použijte k tomu menší kulaté vykrajovátko.

2. Druhé kynutí: Tvarované koblihy přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte je ještě kynout asi 30 minut.

3. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Když koblihy nakynou, vložte plech do trouby a pečte je po dobu 10 až 12 minut, nebo do doby, kdy začnou mít na povrchu zlatavou barvu.

4. Dokončení: Po upečení nechte koblihy mírně vychladnout. Poté je můžete buď obalit v rozpuštěném másle a následně v cukru, nebo je namočit do čokoládové polevy či polevy z cukru a citronu.

Pečené koblihy z trouby jsou skvělou alternativou k tradičním smaženým dobrotám. Nejenže jsou méně kalorické, ale také si zachovávají svoji měkkost a nadýchanost, které od koblihy očekáváme. Tento recept vám zkrátka umožní užít si svoji sladkou chvíli bez kompromisů na chuti či textuře. Ať už se je rozhodnete naplnit marmeládou, krémem nebo jen pokapat polevou, tato varianta koblih se jistě stane oblíbeným kouskem ve vašem domácím pečení.

Zdroj: názor autora, www.rezepte.utopia.de/berliner-aus-dem-backofen-so-gelingen-krapfen-ohne-fritteuse-11320





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba