Prostreno.cz

Letos bez vánočky. Zkuste vínem provoněné panettone

Přinášíme vám další světovou vánoční tradici, tentokrát ze slunné Itálie. V Itálii si nedokážou vánoční svátky představit bez vínem provoněného panettone. Vyzkoušíte ho?

Pokud chcete letos vyzkoušet i něco jiného než českou klasiku, máme pro vás podrobný recept na tradiční italské panettone.

Historie panettone nesahá až tak daleko jako němcká štóla z prvního dílu. Tento vánoční dezert je mnohem mladší, ale přesto velmi oblíbený. Jeho počátky sahají do roku 1919, kdy pekař jménem Motto vytvořil tento tradiční moučník ve tvaru kopule. Výšku moučník nahnal díky trojímu kynutí těsta.

V dnešní době má panettone několik variant, ale základní surovinou pro pravé panettone je dezertní sladké víno Marsala. Pokud se vám však nechce běhat po obchodech a shánět přesně tento druh vína, můžete jej nahradit i dobrým bílým vínem, například tokajským.

Budete potřebovat (na dva kousky):

  • 120 g rozinek sultánek
  • 125 ml dezertního vína Marsala
  • 1 kostku droždí
  • 120 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 3 velká vejce (pokojové teploty)
  • 1 žloutek
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 120 g změklého másla
  • 120 g kandovaného citronu
  • 1 žloutek – na potření

Jak na to

Do malého kastrůlku dejte rozinky, zalejte Marsalou a povařte přibližně 2 minuty. Odstavte a nechte vychladnout.

Mezitím v menší misce rozmíchejte droždí se lžící cukru na řídkou kaši. Přilijte mléko, vmíchejte druhou lžící cukru, lžíci mouky a dejte na teplé místo, aby vám vzešel kvásek. Do mísy přidejte hotový kvásek, vejce, 1 žloutek, citronovou kůru i šťávu, zbytek cukru a půl hrnku mouky. Vařečkou dobře promíchejte a postupně přidávejte zbylou mouku. Nakonec zapracujte máslo, které přidávejte po malých kousíčkách. U tohoto moučníku záleží na propracování těsta, čím déle, tím lépe, věnujte se mu 5–10 minut. Těsto se má lesknout a táhnout od okrajů mísy k vařečce. Úplně nakonec vmíchejte okapané rozinky a nakrájený kandovaný citron.

Takto připravené těsto dejte do olejem vymazané mísy a nechte 2–3 hodiny kynout, těsto by se mělo zdvojnásobit.

Připravte si dvě plechovky od kompotu (objem 1,5 l), důkladně je vymažte máslem a dno a stěny vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto vyklopte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vytlačte všechen vzduch. Lehce prohněťte a rozdělte na dva díly. Umístěte bochánky do plechovek a nechte ještě znovu kynout 2–3 hodiny, až se těsto opět zdvojnásobí. Poté těsto v plechovkách potřete rozmíchaným žloutkem.

Mřížku v troubě si dejte do spodní třetinu trouby. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35–40 minut, dokud pečivo nezhnědne. Po upečení vyndejte panettone ihned z plechovek, sundejte pečící papír a nechte vychladnout.

Přejeme dobrou chuť.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba