Hosté, kteří přicházejí bez pozvání? Někdy se to nehodí, ale co naplat. Když v momentě překvapení nevíte, jak je rychle a chutně pohostit, chlebíčky jsou správnou volbou. Tyto pomazánky vám vytrhnou trn z paty!
Francouzi jsou přesvědčení, že průkopníkem chlebíčků byl Napoleon Bonaparte. Ten v rámci úspory času místo hlavních jídel jedl namazané chleby a potrpěl si na bohatou oblohu. Britové zase tvrdí, že tuhle slavnostní dobrotu má na svědomí anglický lord Sandwich. Buď, jak buď, Češi chlebíčky zkrátka milují. Proto s nimi nikdy nešlápnete vedle! Čím je namazat?
Vajíčková pomazánka
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 200 gramů zakysané smetany
- 2 lžičky hořčice
- 1 cibuli
- sůl a pepř
Postup: Uvařte vejce natvrdo, oloupejte je a propasírujte přes sítko na bramborový salát. Přidejte k nim nasekanou cibuli nadrobno, hořčici a sůl. Vše dobře promíchejte a na závěr ještě spojte smetanou. Pár minut nechte odstát v lednici a je hotovo. Chlebíček ještě ozdobte zeleninou.
Sýrová pomazánka
Budete potřebovat:
- 1 kelímek sýru cottage
- 1 mrkev
- 3 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
Postup: Nastrouhejte mrkev, smíchejte všechny ostatní suroviny a dochuťte solí. Rychleji už to snad ani nejde! Vyznavači zdravé stravy ocení, když tuto pomazánku namažete na plátek knäckebrotu.
Papriková pomazánka
Budete potřebovat:
- 1 červenou, 1 žlutou a 1 zelenou papriku
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- sůl a pepř
- mletou červenou papriku
- pomazánkové máslo
- vymačkanou šťávu z 1 citronu
Postup: Papriky nakrájejte na kousky a všechny suroviny kromě pomazánkového másla vložte do mixéru a nesekejte najemno. Následně pomazánku přeceďte, zbavte se přebytečné šťávy a vraťte do stroje. Teď už je čas přidat máslo a vše rozmixovat do hladké hmoty. Zbývá už jen dochutit a servírovat.
Rajčatová pomazánka se sýrem
Budete potřebovat:
- 2 velká rajčata
- 2 lžíce másla
- 2 žloutky
- kousek sýru ementál
- petržel
- sůl
Postup: Rajčata oloupejte, odstraňte zrnka a nadrobno rozkrájejte. Nastrouhejte sýr a přidejte máslo a žloutky. Důkladně promíchejte, osolte a dozdobte petrželkou.
Sledujte nás na sociálních sítích: