Jednoduchá a rychlá večeře za pár kaček? Na mini pizzách si pochutnají malí i velcí. Dáte přednost variantě s artyčoky, špenátem, nebo tuňákem?
Malé, chutné kousky pizzy patří k oblíbeným dětským jídlům, které milují i dospělí. Mohou se podávat jako předkrm nebo svačinka. Odoláte jim?
Pro 4 osoby potřebujete:
-
4 artyčoky (ze sklenice)
- 1 mladou cuketu
- 1 mladou červenou papriku
- 200 gramů pasírovaných rajčat (až jednou nebudete vědět, co s přebytkem rajčat, nasterilujte si do zásoby pravé italské sugot)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- polovinu čajové lžičky sušeného tymiánu
- 150 gramů sýra fontina (tento chuťově výrazný severoitalský sýr se často používá pro italské fondue, zvané fonduta)
- 1 těsto na pizzu vyválené na pečicím papíru (v supermarketech seženete již balené, přičemž 300 gramů vyjde asi na 30 korun)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
Vlastní těsto? Vždy máte možnost volby
V případě, že si těsto chcete připravit sami, smíchejte v míse 350 gramů mouky se solí a 2 polévkové lžíce olivového oleje. Rozmíchejte 1/2 kostky droždí ve 180 mililitrech vlažné vody, přidejte do mísy a zamíchejte. Uhněťte hladké těsto a nechte odpočívat asi hodinu v přikryté míse. Pak těsto vyválejte a obložte.
Postup: Artyčoky nakrájejte na tenké plátky. Cuketu omyjte, očistěte a rovněž nakrájejte na plátky. Omytou a rozpůlenou papriku pro změnu nakrájejte na tenké proužky. Rajčatové pyré smíchejte se solí, pepřem a rozdrobeným tymiánem. Fontinu nakrájejte na kostičky.
Troubu rozehřejte na 250 stupňů. Těsto na pizzu potřete rajčatovou omáčkou a střídavě na ně pokládejte zeleninu. Rozdělte navrch sýr a pizzu pokapejte olivovým olejem. Pečte ji v troubě na středním roštu, a to zhruba 15 minut. Sýr se musí roztavit a lehce zhnědnout. Dobrou chuť. A jakou variantu zkusit příště?
Mini pizzy se špenátem
450 gramů zmrazeného špenátu nechte povolit při pokojové teplotě, vymačkejte ho a okořeňte plátky česneku, citronovou kůrou, solí a pepřem. Rozdělte na pizzu a posypte na kostičky nakrájenou gorgonzolou (asi 150 gramů).
Mini pizzy s tuňákem
Patříte k milovníkům ryb? Výborně. 250 gramů na proužky nakrájené papriky ze skla smíchejte s 1 konzervou tuňáka a 4 jarními cibulkami nakrájenými na tenká kolečka. Těsto potřete rajčatovou omáčkou, položte na něj 125 gramů mozzarelly nakrájené na kostičky a upečte.
Sledujte nás na sociálních sítích: