Lákají vás výzvy? Máte ideální příležitost, jak potěšit zapřísáhlého pivaře i zastánce vína. Už vás někdy napadlo z alkoholických nápojů uvařit polévku? V kuchyňské fantazii se přece meze nekladou!
Polévka je grunt! Když je navíc z vína či světlého ležáku, přijde k chuti i těm, kteří si na „tekutou stravu“ moc nepotrpí. Za tyto pivní dobroty u svého protějšku určitě získáte cenné body. Jdete do toho?
Pivní polévka žloutková
Budete potřebovat:
-
1/2 světlého piva
- 2 žloutky
- 1 lžičku másla
- 1 kostku cukru
- muškátový květ
Postup: Do piva rozšlehejte žloutky, přidejte máslo i cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte zhruba 25 minut. Okořeňte muškátem a podávejte, nejlépe s osmaženým pečivem. Věřte nebo ne, polévka je oproti masu mnohem výživnější. Navíc je lehce stravitelná a strávníka vzpruží.
Pivní vyprošťovák s klobásou
Budete potřebovat:
- 1/2 světlého piva
- 500 gramů kysaného zelí i s lákem
- 1 kostku masoxu
- 200 gramů uzené klobásy
- kmín
Na jíšku
- 2 lžíce sádla
- 1 cibuli
- hladkou mouku
- mletou sladkou papriku
- 1/2 litru kysané smetany
- sůl a cukr
Postup: Vývar z masoxu a pivo přiveďte k varu. Postupně přidávejte zelí i s lákem, kmín, nadrobno pokrájené klobásy a vše povařte doměkka. Na sádle osmažte pokrájenou cibuli, zasypte moukou a paprikou. Vzniklou jíškou zalijte vývar a přeceďte do polévky. Zbývá už jen dosolit, případně osladit a krátce povařit. Ve finále stáhněte hrnec z plotny a zahustěte kysanou smetanou. S tmavým chlebem je to výtečná záležitost!
Vinná léčivá polévka
Budete potřebovat:
-
1/4 litru bílého vína
- 2 žloutky
- 1 lžičku másla
- špetku mouky
- sůl
Postup: Dejte vařit víno s kouskem másla. Mezitím „rozkvedlejte“ žloutky s trochou studeného vína a moukou, poté vlijte do vína vařícího. Za stálého míchání povařte, osolte a můžete servírovat. Tato polévka se doporučuje těm, kteří jsou právě v rekonvalescenci. Zahřeje totiž nejen v žaludku…
Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.funnycooking.com
Sledujte nás na sociálních sítích: