Už jste přesycení klasického vývaru s nudlemi? I té největší dobroty se člověk jednou přejí. A pak vítá každou změnu! Necháte se inspirovat čtyřmi recepty, které do vaší kuchyně vnesou svěží vítr?
Horká polévka je typicky zimní jídlo. I toho největšího zmrzlíka dokáže postavit na nohy! Vyčerpali jste zásobu tradičních receptů? Vrhněte se na ty méně obvyklé. Chutnají totiž skvěle!
Mrkvová polévka
Suroviny:
- 1 kilogram mrkve
- 1 tabletka umělého sladidla
- špetka soli
- 1 litr vody
Postup: Omytou mrkev nakrájejte na menší kousky, přidejte ostatní přísady a vařte na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Podle potřeby přilévejte vodu, aby se nevypařila. Následně mrkev rozmixujte a ještě krátce povařte.
Ovesná polévka
Suroviny:
- 50 gramů mrkve
- 50 gramů celeru
- malá cibule
- petržel
- ovesné vločky
- hrudka másla
- 1 žloutek
- 1 decilitr mléka
Postup: Uvařte zeleninu, přeceďte do ovesných vloček zalitých vodou a vařte zhruba půl hodiny. Poté přihoďte máslo, žloutek a přilijte mléko.
Polévka z červené řepy
Suroviny:
- 150 gramů řepy
- 120 gramů kysaného zelí
- 40 gramů mrkve
- 30 gramů petržele
- 1 cibule
- 100 gramů uzené klobásy
- sůl a pepř
- 180 gramů hovězího masa
- 2 decilitry šlehačkové smetany
Postup: Řepu oloupejte a zpracujte na malé kostičky. Maso dejte vařit vcelku do studené a osolené vody s pepřem. Po 30 minutách varu přidejte řepu, zelí, mrkev, cibuli, petržel a nakrájenou klobásu. Měkké maso vyjměte, rozporcujte a vraťte do polévky. Ve finále zjemněte kyselou smetanou. Co k tomu? Tmavý chléb je správná volba!
Brynzová polévka
Suroviny:
- 100 gramů brynzy
- 3 krajíce chleba
- kmín
- sůl
- 1 cibule
Postup: Povařte cibuli i s kmínem v litru osolené vody. Vývarem pak zalijte rozdrobenou brynzu a nalámaný chléb v hlubokém talíři. Jednoduché, rychlé a výborné.
Kroupová polévka
Suroviny:
- 3 hrsti krup
- sůl
- 1 lžíce másla
- 1 žloutek
- mléko
Postup: Kroupy řádně vyperte, zalijte je vodou a vařte do změknutí. Vývar přeceďte přes sítko, osolte a vmíchejte máslo. Na zjemnění použijte žloutek s kapkou mléka. Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: