Pokud přemýšlíte, co budete vařit, vyzkoušejte recepty našich babiček na přípravu lilku, který byl ve starých kuchařských knihách označován roztomilým slovem patlažan. Ostatně lilku se i v dnešní době říká baklažán, z toho slova zřejmě vznikl onen patlažan našich babiček. Ať už mu ale budete říkat jakkoli, pravdou zůstává, že je to velmi oblíbená zelenina, která se dá připravovat mnoha způsoby.
Máme pro vás 3 recepty na oblíbený lilek „patlažan“ přímo od našich babiček.
Patlažany plněné masem
Budete potřebovat:
- 4 lilky
- 250 g mletého masaou v mléce
- 1 lžíci strouhaného parmezánu
- 1 vejce
- sůl a pepř
- česnek
- 50 másla
- 50 g strouhanky
Postup: Oloupané lilky osolte a rozřízněte podélně. Lžičkou opatrně vydlabejte dužinu. V míse smíchejte vydlabanou dužinu, mleté maso, namočenou housku, vejce, česnek, osolte a opepřete podle chuti, podle potřeby zahustěte strouhankou. Připravené lilky naplňte směsí a vkládejte do vymazaného pekáče, podlijte a pečte doměkka.
Pomazánka z patlažanů
Budete potřebovat:
- 2 lilky
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 1 stroužek česneku
- trochu mletých oříšků
- 1 lžíci oleje
- 1 lžíci octa
- sůl a pepř
- špetku cukru
Postup: Omyté lilky vložte do na pečicí papír do vyššího plechu a upečte v troubě doměkka. Upečené lilky oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte s nakrájenými loupanými rajčaty, dochuťte česnekem, solí a pepřem, přidejte špetku cukru, olej, ocet a hrstičku oblíbených oříšků. Pomazánku podávejte s chlebem nebo topinkou.
Salát z patlažanů
Budete potřebovat:
- 2 lilky
- 8 masitých paprik
- sůl
- 2 stroužky česneku
- olej a ocet podle chuti
Postup: Lilky a papriky poskládejte na plech s pečicím papírem a upečte doměkka. Poté sloupněte kůži z lilků i paprik a nadrobno nakrájejte. V míse smíchejte nakrájené lilky a papriku, přidejte prolisovaný česnek, ochuťte solí, pepřem, olejem a octem.
Sledujte nás na sociálních sítích: