Potřebujete přijít na jiné myšlenky, protože vás náhle přepadl splín? Co může být lepšího než nějaká ta sladkost! Zkuste dnes připravit hodně netradiční pochoutky, které vám vrátí optimismus. Tyhle stojí za to!
V krizových situacích je mlsání dovoleno. Hoďte výjimečně dietu za hlavu a dopřejte si něco na zub! Po čem vás chmury zaručeně přejdou? Banánové sushi, pečené jablko s vanilkovým luskem či datlová taštička se jeví jako dobrý plán… Už navlékáte zástěru?
Banánové sushi
Suroviny:
- 4 banány
- 1 mango
- 4 lžíce třtinového cukru
- oříšek másla
Postup: Předehřejte troubu na 230 stupňů. Každý banán rozřízněte na dva stejně velké špalíčky (přibližně 4 cm), pokud možno co nejméně zahnuté. Lžičkou opatrně vydlabejte prostředek. Následně škrabkou vykrojte malý váleček manga a opracujte ho tak, aby se vešel do banánu. Než ho tam vsunete, na talířek nasypte cukr a válečky manga v něm obalte. Vymažte plech máslem, na který kousky banánu postavte. Troubu ztlumte na 180 stupňů a „sushi“ pečte 15 minut. Tak dosáhnete optického klamu, protože banány zčernají a získají barvu řas, do kterých se balí skutečné sushi.
Vanilkové pečené jablko
Suroviny:
- 1 jablko
- 1 lžíce jablečného vína
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 lusku vanilky
- špetka skořice
- 1 lžička zakysané smetany
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 plátek bílého toustového chleba
- máslo
Postup: Troubu předehřejte na 240 stupňů. Jablko umyjte a odřízněte jeho spodní část, aby stálo. Vyřízněte jádřinec, ale buďte opatrní, ovoce musí zůstat v celku! V misce smíchejte citronovou šťávu, zakysanou smetanu, jablečné víno, skořici i cukr. Směs pak nalijte do jablka a přidejte podélně rozpůlený vanilkový lusk. Poté ho položte na máslem namazaný plátek chleba a pečte 15 minut.
Datlová taštička
Suroviny:
- 6 sušených datlí
- 6 pražených nesolených pistácií
- 1/2 citronu
- 1 lžíce tmavého rumu
- 2 špetky muškátového oříšku
- 1 hřebíček
- 2 plátky listového těsta
- 5 gramů másla
- špetka skořice
- pár zrnek kmínu
Postup: Nastavte troubu na 175 stupňů. Vypeckujte datle a nakájejte je nadrobno, omytý citron zase na kolečka. V kastrůlku přiveďte k varu 2,5 decilitru vody s rumem, muškátovým oříškem, hřebíčkem a citronem. Jakmile obsah hrnce začne vřít, vložte do něj datle i pistácie. Vše vařte na mírném ohni zhruba 10 minut. Mezitím rozpusťte máslo.
Na vál si přichystejte dva plátky listového těsta a z jedné strany ho potřete rozpuštěným máslem. Sirup sceďte a směs (bez citronu) poklaďte doprostřed plátků listového těsta. Čtyři rohy každého plátku zahněte směrem dolů a oba plátky položte na plech, potřete máslem a posypte kmínem. Pečte 15 minut.
Sledujte nás na sociálních sítích: