Nevíte, co s načatým odpolednem - a ke všemu vás honí mlsná? Co si místo bloumání po bytě a shánění něčeho na zub upéct koláč? Takový špaldový s jablky, jogurtový či jahelník vynese vaše chuťové pohárky do nebes!
Že se vám do složitého a zdlouhavého pečení ani za mák nechce? Nemějte obavy, tyhle dobroty jsou tak jednoduché, že si je od dnešního dne budete připravovat pravidelně. Čím začnete?
Kakaový jahelník
Suroviny:
- 250 gramů jáhel
- 200 mililitrů mléka
- 3 zralé banány
- 2 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžička přírodního čokoládového aromatu
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- kokosový olej na vymazání formy
Postup: Do hrnce s mlékem nasypte jáhly, osolte a vařte, dokud nevsáknou všechnu tekutinu. K nim vmíchejte banány, které jste si spolu s vejci rozmixovali na hladký krém. Přidejte ostatní ingredience a vzniklé těsto nalijte do dortové formy vymazané kokosovým olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 40 minut. Třeba se zmrzlinou je to výtečná kombinace!
Jablkový špaldový koláč
Suroviny:
- 500 gramů špaldové mouky, jemně mleté
- 180 gramů másla
- 3 vejce
- 6 lžic rýžového sirupu
- 15 gramů prášku do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 8 jablek
- 100 gramů mandlí
- 1 sáček skořicového cukru
- 1 lžička zázvoru
- olej a mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup: Smíchejte veškeré ingredience na těsto – máslo nakrájejte na menší kousky, těsto se pak bude lépe zpracovávat. Nejprve promíchejte vařečkou, poté ručně. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle, mandle můžete nechat celé. Vymažte a vysypte si větší plech. Z těsta odkrojte třetinu a ze zbytku vyválejte plát, který přeneste na plech. Těsto pokryjte jablky, posypte mandlemi, skořicovým cukrem a zázvorem. Z odděleného kousku vyválejte opět plát a nakrájejte přes něj pásky. Ty poklaďte na jablka. Pečte 15 minut v předem vyhřáté troubě na 220 stupňů, dále stáhněte teplotu na 180 stupňů a nechte péct dalších 20 minut.
Jogurtový koláč s cereáliemi
Suroviny:
- 2 vejce, lehce ušlehaná
- 3 lžíce cereálií z pšeničných otrub
- 500 gramů bílého jogurtu
- 2 šálky praženého müsli
- 1 šálek rozinek
Postup: Předehřejte troubu na 190 stupňů. Do mísy vložte všechny přísady a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a pečte 20 minut. Koláč nechte vychladnout a můžete se do něj ihned pustit. Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: