Držíte zrovna dietu, nebo si hlídáte váhu, nevadí! Máme pro vás několik receptům s oblíbenými jahodami, které si můžete dopřát i vy. Tohle mlsání povoleno!
Vůně jahod nás stíhá na každém kroku, také se vám honí hlavou chlípné myšlenky na jahodové knedlíky, jahody se šlehačkou nebo na jahodový koláč? Proč ne, s těmihle recepty si je můžete zvesela dopřát, aniž by zanechaly stopy na vašich bokách.
Jahodové knedlíky pro mlsouny
Co budete potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- hrst kukuřičné krupice (polenty)
- sůl
Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, nechte odpočinout 15 až 20 minut, aby polenta do sebe vtáhla vlhkost z tvarohu. Pro naše účely vybírejte tvaroh, který je co nejméně vodnatý, případně budete muset přidat a pár lžic polenty více. Připravte si do hrnce vodu, osolte a přiveďte k varu. Odpočaté těsto nejprve zkuste na kousku vhodit do vroucí vody, zda se nerozvaří. Pokud těsto nebude držet tvar přidejte ještě lžičku škrobové moučky nebo krupice. Z připraveného těsta tvarujte kulaté knedlíky, které vařte 3 až 5 minut, podle velikosti. Podávejte se zakysanou smetanou a případně pro ostatní posypané cukrem.
Jahodové lívance bez výčitek
Co budete potřebovat:
- hrst zralých až přezrálých jahod
- 2 vejce
- trochu mandlového či sójového mléka
- trochu pohankové mouky
Na přípravu jsou vhodné velmi zralé jahody, protože je nebudete muset přislazovat, případně můžete těsto dosladit stévií. Jahody s mlékem rozmixujte, přidejte vejce, pohankovou mouku. Mouku přidejte takové množství, aby vám vzniklo středně husté těsto. Lívance smažte na trošce oleje nebo na suché nepřilnavé pánvi.
Jahodový koláč s ovesnými vločkami
Co budete potřebovat:
- 40g vloček
- 1 lžičku psyllia
- 100g jahod
- 1 vajíčko
- 1 lžičku proteinu
- špetku skořice
Do misky si nasypte ovesné vločky, přidejte skořici, lžičku psyllia, pouze žloutky a trochu vody. Vzniklé těsto nechte chvilku bobtnat a následně důkladně promíchejte. Připravte si formu na koláč s pečícím papírem, naneste vzniklé těsto a pečte přibližně 5 minut na 150 °C. Mezitím si vyšlehejte bílky a přidejte do nich lžičku proteinu. Všechny jahody nakrájejte na plátky. Na upečený teplý korpus naskládejte plátky jahod, potřete sněhem a dejte druhou vrstvu jahod. Poté formu vložte znovu do trouby a pečte dalších 15 minut stále při teplotě 150 °C.
Sledujte nás na sociálních sítích: