Citron a skořice? Skvělí parťáci, které se rozhodně vyplatí mít v kuchyni po ruce. Hlavně, když jde o vepřové! A to ještě možná nevíte, co s ním svede taková obyčejná horká voda, nebo třeba ocet. Hned vám to povíme!
Chcete vykouzlit nezapomenutelnou večeři, ale z přípravy masa máte pořád trochu obavy? Nenechte se jimi zastrašit, vždyť to není žádná věda! Obzvlášť s těmito zlepšováky, které ocení nejen začátečníci. Jak tedy udělat pečínku křehkou, jemnou či křupavou?
Správný postup, to je základ
Při vaření je samozřejmě důležité hlavně načasování. Maso tedy vyndejte z ledničky zhruba 20 minut před pečením, aby se stihlo „ohřát“ na pokojovou teplotu. Teprve po tomto zahřívacím kole ho osolte, okořeňte a vložte do předem vyhřáté trouby. Proč taková procedura? Pokrm si tak zachová šťavnatost, o čemž se při servírování přesvědčíte na vlastní chuťové buňky.
Jedinečná křupavost? Může být
Ještě nikdy jste nedocílili křupavé kůžičky na poctivém kousku vepřového? Zapomeňte na předešlé nezdary a chopte se nové příležitosti. Maso ještě před pečením spařte vroucí vodou, nařízněte na několika místech, potřete olejem, osolte a šup s tím do trouby. Povrch bude krásně křupavý, radost pohledět i ochutnat!
Prevence tuhosti. Vsaďte na ocet
Maso v troubě se samozřejmě musí podlévat, jinak se připálí a vy zůstanete o hladu. Jenže pozor, k tomuto účelu vždy používejte zásadně horkou vodu, nikoli studenou – ta jde nechtěné tuhosti pořádně na ruku a ničí všechny šance na křehká sousta. Zdáli-se vám, že „materiál“ měkne zoufale pomalu, pokapejte tvrdohlavce lžící octa, hned to půjde rychleji.
Tajemství jemnosti spočívá v citronu
Máte po ruce citron? Výborně, právě teď se vám náramně hodí. Pokud jím pečínku ještě v syrovém stavu potřete, a necháte několik minut odležet v chladu, po konečné úpravě bude pochoutka velice jemná a příjemně poddajná. Že tenhle zlepšovák slyšíte poprvé? Můžete na něj vsadit, určitě vás nezklame.
Extra pikantnost zaručí skořice
Skořice a vepřové? Na první pohled možná prazvláštní kombinace, ale můžeme vás ujistit, že je to skvělá volba. Tučnější stranu ještě před vložením do trouby posypejte aromatickým kořením. Odměnou za vaši odvahu bude pikantní a zajímavá chuť. Tak proč se držet při zemi, když máte takové možnosti?
Sledujte nás na sociálních sítích: