Snad neexistuje nikdo, komu by nechutnal tradiční medovník. Věděli jste, že jeho výroba nemusí být vůbec taková věda, jak se na první pohled může zdát? Přinášíme vám recept na snadný a chutný medovník, který budete mít hotový za pár minut.
Ingredience
Na výrobu těsta si připravte 250 g másla, tři lžíce medu, tři vejce, 300 g cukru, 400 g hladké mouky, jednu lžíci sody a 100 ml mléka. Dále bude potřeba krém, který vyrobíte z půl litru mléka, šesti lžic krupice, dvou lžic cukru, 200 g másla a jednoho obyčejného Salka. Samozřejmostí jsou mleté ořechy, kterými budeme dort posypávat.
Postup
Ve vodní lázni rozpustíme cukr, med a máslo. Do rozpuštěné směsi přisypeme mouku a jedlou sodu, mléko a mícháme do zchladnutí. Do zchladlé směsi vmícháme všechna vejce.
Vzniklé těsto nanášíme v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170 °C přibližně šest minut. Těsto by mělo vyjít na 6–8 plátů.
Jednotlivé pláty necháme na papíře vychladnout, papír poté opatrně stáhneme a pláty položíme jeden na druhý. Poté seřízneme okraje, aby byly všechny díly stejně velké. Odříznuté okraje ale nevyhazujte, ještě se budou hodit.
Z cukru, mléka a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do kaše následně přimícháme změklé máslo a nakonec Salko. Nyní můžeme začít se sestavováním medovníku.
Každý plát korpusu můžeme podle chuti potřít rumem nebo kávou, poté pomažeme krémem a vrstvíme na sebe. Když máme všechna patra pohromadě, potřeme dort zbytkem krému a štědře posypeme sekanými a drcenými ořechy, které jsme předem smíchali s rozdrobenými okraji korpusu.
Servírování
Takto připravený medovník je poměrně vysoký, tudíž se hodí spíše k nakrájení na větší kousky. Pokud si ale medovník připravíte z poloviny ingrediencí a vytvoříte ho nižší, můžete jej nakrájet na malé kostičky, které jsou chutným a oblíbeným vánočním cukrovím.
Sledujte nás na sociálních sítích: