Nadýchaná citronová babeta patří už tak trochu do kategorie retro. Přestože se nejedná o žádnou vysokou gastronomii, kdekdo si na ni s chutí vzpomene i dnes. Vyzkoušejte naše recepty a připomeňte si chuť dětství i typickou vůni, která se linula z kuchyní našich babiček.
Citronová klasika
Na tento tradiční recept si připravte 250 g polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva, 220 g pískového cukru, jeden vanilkový cukr, čtyři vejce, 1 dl vody, 1 dl oleje, šťávu ze dvou citronů a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
Nejdříve rozklepneme vejce a bílek si dáme stranou do větší nádoby. Vyšleháme žloutky s pískovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté přidáme olej a šleháme, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Následně přidáme mouku s práškem do pečiva, vodu, olej, šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do připravené hmoty. Tu poté nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 175 °C cca 45 minut. Po vyjmutí z trouby necháme piškot vychladnout a bohatě zasypeme moučkovým cukrem.
Bezlepková dobrota
Na babetě si můžete pochutnat i v její bezlepkové formě. Potřebovat budete 200 g Unimix bezlepkové mouky, 100 g mouky Jizerka, 250 g pískového třtinového cukru, čtyři vejce, 1,5 dcl oleje, jeden vanilkový cukr, kůru a šťávu ze dvou citronů, jednu kávovou lžičku vinného kamene, jednu kávovou lžičku xantanové gumy a dvě polévkové lžíce moučkového cukru.
V jedné misce ušleháme čtyři bílky. Když máme sníh téměř tuhý, přidáme dvě polévkové lžíce moučkového cukru a dále šleháme, dokud sníh neztuhne. V jiné misce utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, olejem, citronovou kůrou a šťávou s citronu. Do směsi pak postupně zašleháme mouku promíchanou s xantanem a vinným kamenem. Na závěr opatrně přimícháme vyšlehaný sníh. Pečeme deset minut na 200 °C, potom snížíme na 170 °C a pečeme dalších třicet minut.
Tip na závěr
Babetu můžete doplnit čerstvým ovocem nebo zavařeninou. Skvěle chutná například s borůvkami nebo rybízem. Nemusí zůstat ani u klasického cukrového posypu. Vyzkoušejte například babetu s polevou z bílé čokolády nebo posypejte kokosem.
Sledujte nás na sociálních sítích: