Jeden z nejelegantnějších a nejchutnějších dortů, který je zejména v USA pro svou nezaměnitelnou a dokonalou chuť nejvyhledávanějším už od 20. let. Upečte si ho doma a řekněte sami, jestli jste už někdy ochutnali něco lepšího.
Co budete potřebovat
K výrobě korpusu si připravte 380 g hladké mouky, 380 g cukru krupice, 360 ml podmáslí, 170 g změklého másla, 20 g holandského kakaa, 3 vejce, 2 lžičky červeného potravinářského barviva, 2 lžičky vinného nebo jablečného octa, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku jedlé sody a 0,5 lžičky soli
K výrobě krému budete potřebovat 250 g mascarpone, 250 g přírodního smetanového sýra (např. Lučina, Philadephia), 450 ml smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru a 0,5 lžičky vanilkového extraktu
Jdeme na věc!
Nejdříve si připravíme dvě dortové formy, které vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 175 ° a rošt umístíme do střední části.
Následně si připravíme tři mísy. Do jedné prosejeme mouku, kakao a sůl. Ve druhé míse vyšleháme do pěny změklé máslo s cukrem a postupně zašleháme vejce. Nakonec přidáme lžičku vanilkového aroma. Do třetí mísy nalijeme podmáslí, ve kterém rozmícháme barvivo. Podmáslí a směs mouky s kakaem střídavě přimícháváme do mísy s máslem a cukrem. Buďte pečliví, aby vzniklo krásně hladké těsto.
Ve sklenici smícháme ocet se sodou. Tím dojde k rychlé reakci a směs začne pěnit. Pěnu rychle zamícháme do hotového těsta a to ihned přelijeme do forem a dáme péct. Pečeme přibližně 45 minut. Korpus vyklopíme, až když je zcela vychladlý.
Příprava krému a kompletace
Do mísy vyklopíme sýr a mascarpone, přidáme vanilkové aroma, prosátý moučkový cukr, a pečlivě vyšleháme. V jiné nádobě vyšleháme šlehačku dotuha a tu pak jemně vmícháme do vyšlehaného sýru.
Když korpusy vychladly, rozřízneme každý na dvě stejné díly. Postupně prokládáme vrstvami krému. Když máme dort sestavený, zbylým krémem ho potřeme po celé ploše i ze stran. Zdobíme čerstvým ovocem, sněhovými pusinkami nebo dle vlastní fantazie. Nejlépe chutná, když se nechá pár hodin uležet v chladu.
Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.ireceptar.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: