Prostreno.cz

Bramborové noky

Připravit domácí noky není vůbec tak složité, jak se může na první pohled zdát.

22.06.2017 sun
40min

20min příprava

20min vaření

772 kJ / 184 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Brambory si předvařte v celku, podle velikosti asi 10–15 minut. Vevnitř musí zůstat ještě trošku tuhé.
  2. Ještě horké brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte v lisu na brambory. Důležité je postupovat opravdu rychle než vychladnou.
  3. V hromádce prolisovaných brambor vytvořte důlek, vlijte do něj vejce a podle chuti osolte.
  4. Poprašte trochou mouky a začněte zpracovávat; občas přidejte mouku, ale šetřete jí, měli by jste získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě. Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdyby jste zadělávali třeba domácí chléb nebo pružné těsto na nudle, přílišným hnětením a zapracováváním mouky by ztratily lehkost.
  5. Těsto rozdělte na 4 části, z každé vytvarujte dlouhý váleček a rozkrájejte ho nožem na kousky dlouhé asi 3 centimetry.
  6. Každý nok obalte v mouce, můžete v něm také udělat rýhu vidličkou po celém jeho obvodu.
  7. Noky vařte v osolené vodě jen chviličku (asi 3 minuty), než vyplavou na povrch.
  8. Noky můžete podávat se sýrovou omáčkou, nebo třeba k rajské omáčce, nebo s boloňskou omáčkou.

TIP:

Čím je těsto studenější a déle ho necháváte na vzduchu, tím víc řídne a lepí se.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    66,00 g
  • Sacharidy:

    407,44 g
    • Cukry:

      3,48 g
  • Tuky:

    19,66 g
  • Vláknina:

    24,00 g

Aktivita pro spálení:

533 kcal
66

minut jízdy na kole

50

minut běhu

159

minut uklízení





Podobné recepty

Indické pečené brambory

(5 hlasů)
1h a 15min
498 kJ

Pečené papriky

60min
424 kJ

Baby karotka s křupavou slaninou

(3 hlasů)
50min
475 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Bramborové noky

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba