Prostreno.cz

Měkkoučký dort podle Itala

Torta tenerina pochází z Ferrary a k poctě krále Viktora Emanuela III. ji ve 20. století vymyslel jeden tamní cukrář. Dělá se z vychlazeného másla, vyšlehaných vajec a rozpuštěné čokolády, Ital v kuchyni Emanuele Ridi má recept na bezlepkovou variantu čokoládového dortu.

45min

15min příprava

30min vaření

1374 kJ / 328 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Přidejte studené máslo a promíchejte.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přidejte do nich rozpuštěnou čokoládu, 3 lžíce teplého mléka a kakao. Nakonec vmíchejte vyšlehané bílky.
  3. Těsto vlijte do máslem vymazané formy a pečte v předehřáté troubě na 180° asi 30 minut. Při servírování zasypte dort moučkovým cukrem.

TIP:

Tenhle dezert se pekl pro královnu. Když král Viktor Emanuel III. jezdil se svou chotí na prázdniny do městečka Ferraro, napadlo místního cukráře připravit nadýchaný dort pro mlsný královnin jazýček. Dneska je to historie, ale měkkoučký dort se peče dál!


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    81,55 g
  • Sacharidy:

    281,12 g
    • Cukry:

      202,10 g
  • Tuky:

    216,65 g
  • Vláknina:

    42,20 g

Aktivita pro spálení:

825 kcal
103

minut jízdy na kole

78

minut běhu

246

minut uklízení





Podobné recepty

Čokoládové a banánové muffiny

(22 hlasů)
40min
1103 kJ

Brownies - čokoládový sen

(10 hlasů)
45min
1614 kJ

Čokoládovo kávové dortíčky

(16 hlasů)
60min
1245 kJ
Více receptů

Celkem 7 komentářů

Avatar
Avatar hedvika
12.04.2016
Avatar deeana
11.04.2016
Avatar Anonym
10.04.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Dýňové rizoto

45min
(1 hlasů)

Dýňová polévka s chilli

40min
(3 hlasů)

Květákový mozeček

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Měkkoučký dort podle Itala

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba